2016. április 19., kedd 14:05

Szentimrés csapat a dobogón

Az idei évben első alkalommal rendezte meg a debreceni Szent József Katolikus Gimnázium a Magyar Nőhistória néven elnevezett történelmi vetélkedőt. Nagy újdonságnak számított ez a témaválasztás, így örömmel fogadtuk, mikor Hollósy Tibor tanár úr felajánlotta a lehetőséget, hogy minket indít csapatként a versenyre. Két osztálytársammal; Juhász Bernadettel és Hosszú Dominikkel izgalommal vártuk a három levelezős fordulót, hogy minél jobban elmélyülhessünk történelmünk nagy nőalakjainak életében. A kutatómunka alkalmat adott, hogy megismerjük híres történelmi elsők, írónők, színésznők életét, mint Dienes Valéria, Wesselényi Polixénia, Tormay Cecile, Bajor Gizi, Blaha Lujza vagy az iskolaalapító Svetits Mihályné, a rendalapító Gerhardiger Karolina, a sportoló Elek Ilona pályáját, de a híres betyár, „Pipás Pista” is látókörünkbe került (aki egyébként nő volt).

A vetélkedőre 13 csapat jelentkezett az egyházmegyéből, de a 2016. április 11-én a Szent József Katolikus Gimnáziumban megrendezett döntőre csak az első 7 csapat juthatott be. Nagyon izgultunk a személyes megmérettetés miatt, hiszen most találkozhattunk először azokkal a diákokkal, akik hónapokon át ugyanazért dolgoztak, mint mi: hogy akkor ott ülhessünk, és szemtől szembe megmutathassuk tudásunkat. Nekünk szerencsénk volt, hiszen épp akkor tartózkodtunk az osztályunkkal a debreceni Svetits Katolikus Gimnáziumban lelkigyakorlaton, így egy délután erejéig minden tudásunkat összeszedve, átsétáltunk az út másik oldalára, ahol várt minket a verseny. Jó érzés volt tudni, hogy a barátaink közel voltak hozzánk és velünk együtt izgultak, hogy minél jobb eredményt érjünk el, amivel öregbíthetjük az iskolánk hírnevét.

A vetélkedőn számos érdekes feladat várt ránk. Villámkérdésekre kellett válaszolnunk, nagy női alakokat képről felismernünk, valamint egy kiállításból kutatómunkát végeztünk. Természetesen mindent időre. De a verseny legérdekesebb feladata számomra az volt, amikor egy, már korábban elkészített plakátunkat (Divattörténet az 1800-as évektől 1945-ig) kellett bemutatnunk társainknak és a zsűrinek. Előadásunk különösképp elnyerte a zsűri tetszését. Ezután következett egy rövid szünet, amikor a zsűritagok összesítették a pontjainkat. Mikor ezzel végeztek, következett az eredményhirdetés, amit mindannyian nagy izgalommal vártunk. Nagy örömünkre jól teljesítettünk, hiszen 3. helyezést értünk el az Equipo nevű csapatunkkal.

Szerintem ez egy nagyszerű kezdeményezés volt a Szent József Gimnázium részéről, hiszen az emberek nagyon keveset tudnak a magyar nőtörténelemről. Remélem továbbra is lesznek ilyen és ehhez hasonló versenyek, ahol lehetőségünk lesz megismerni történelmünk minden olyan részletét, amit sajnos nem ismerünk, mégis hatalmas befolyást gyakorolnak napjainkra.

 

Széki Klaudia 10.b

SzIKG

  • Galéria:
    • borito
    • debreceni nőhistória1
    • debreceni nőhistória3

Free Joomla templates by L.THEME