2016. április 22., péntek 13:28

„Ígéred-e, hogy jó keresztény leszel?”

Amikor Jézus felment a mennybe egy angyal megkérdezte tőle:

— Uram, visszatértél a mennyországba? Megtörtént a megváltás?

— Igen, visszaértem.

—De hiszen, ha lenézünk a földre ugyanakkora sötétséget látunk, mint a keresztre feszítésed előtt, mintha semmi sem is történt volna, az emberek rosszak, nem szeretik egymást.

— Nézd, ott Jeruzsálemben az emeleti teremből kiszűrődik egy halvány fény, ahol a tanítványaim és az Édesanyám imádkoznak. Elküldöm nekik a Szentlelket, hogy lángra lobbantsák az egész világot.

Az angyal kételkedve kérdezte. —  Ezek az egyszerű halász emberek lesznek majd, akik elterjesztik az egész világon a Te szeretetedet? Nincs más terved?

— Nincs – válaszolta Jézus.

Ezzel a párbeszéddel kezdte Palánki Ferenc megyéspüspök a bérmálás szentségének kiszolgáltatásakor mondott homíliáját a Nyíregyháza-Orosi plébániatemplomban 2016. 04. 17-én, ahol 24 fiatal kapta meg a Szentlélek ajándékainak kegyelmét.

— Az Istennek nincs más terve, csak az, hogy a szívünkben élő lángot a Szentlélek által fellobbantsa. Amikor valaki elkezdi az életét a Szentlélek által élni, akkor megtapasztalja a belső békét, észreveszi, hogy megváltozik a világ körülötte, más szemmel néz az emberekre és csak arra figyel, hogyan tudna a másiknak segíteni. Ebben a világban nehéz jónak lenni, szeretetben élni, mert támadások érik értékeinket, és sajnos sokan csak önmagukra gondolnak, vagy éppen nem őszinték hozzánk — fogalmazott a főpásztor, majd hozzátette, Jézus is tudta ezt. Ismerte a tanítványait, Júdás elárulta, Péter megtagadta Őt és egy kivételével mindegyik elfutott, amikor elfogták.

— Az Istennek mégsem volt más elképzelése — hangsúlyozta a püspök atya. — Megszólítja a bérmálkozókat a plébánoson, szülőkön keresztül és arra hív, hogy képviseljék az Ő Szeretetét. A mai világban óriási a boldogság ellenszele, ami inkább a boldogulást hirdeti az önző viselkedéssel, a kényelem keresésével. A boldogságnak csak egyetlen útja van, nem a boldogulás, hanem a szeretet útja. A boldogság másik neve a megelégedettség, hogy megelégszem életem helyzetével, azzal, amit kaptam és amire hívott az Isten.

Az embernek annyit ér az igenje, amennyire tud nemet mondani mindarra, ami az igennel ellenkezik.

A bérmálkozóknak az a feladatuk, hogy megváltoztassák a világot. „Ígéred-e hogy jó keresztény leszel?”  - teszik fel nekik a kérdést a bérmálkozóknak a szentség kiszolgáltatásakor. Mindenki megígéri. Ha valaki megígér valamit Isten színe előtt, azt az Isten komolyan veszi. Az embernek annyit ér az igenje, amennyire tud nemet mondani mindarra, ami az igennel ellenkezik. Majd a püspök atya a bérmálkozó fiatalokhoz fordulva kifejtette, az igen: feladat, kereszt, törődés, amit minden nap, a döntéshelyzetekben újra ki kell mondani. A jó vagy a rossz, élet vagy a halál, örök élet vagy az örök kárhozat között kell minden nap választani kicsiny dolgokban is.  Akkor tudunk emberhez méltóan élni, ha Istenhez méltók vagyunk. Olyan lesz a jövőnk, amilyenné tesszük és formáljuk a világot.

Minden fiatal felteszi magának a kérdést: „Mi leszek, ha nagy leszek?”, de ami még ennél is fontosabb: „Milyen ember leszek ma?” Ettől függ, hogy „mi leszek, ha nagy leszek”. A legfontosabb kérdés tehát, hogy ma mennyire fogok önzetlenül másokért élni. Meglátszik e rajtam a Szentlélek közelsége, ereje, és aki velem találkozik valóban találkozik-e az Isten szeretetével — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

Pünkösd ünnepéhez közeledve a bérmálkozás szentségének kiszolgáltatása történik az egyházközségekben. A bérmálás a keresztény nagykorúság, a személyes döntés szentsége, egyesülés a Szentlélekkel. „Az Egyház részletesebben így határozza meg a bérmálást, illetve annak hatását: A bérmálásban a keresztények a) megkapják a Szentlélek szavakkal ki nem fejezhető ajándékát, b) amely sajátos erővel ruházza fel őket, és szentségi jegyet vés beléjük, c) hogy szorosabban kapcsolódjanak az Egyházhoz, d) és elkötelezve érezzék magukat, hogy mint Krisztus igazi tanúi, a hitet szóval és tettel terjesszék és megvédjék.” (Tomka Ferenc, Találkozás a kereszténységgel)

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye plébániáin a plébánosok által beküldött adatok szerint 2015. évben 661 főnek szolgáltatták ki a bérmálkozás szentségét.

Imádkozzunk a bérmálkozó hívekért, hogy ígéretükhöz híven, a bennük élő Szentlélek erejével lángra lobbantsák a világot.

Kovács Ágnes

 • Galéria:
  • DSC_0088-1
  • DSC_0099-1
  • DSC_0104-1
  • DSC_0112-1
  • DSC_0113-1
  • DSC_0118-1
  • DSC_0119-1
  • DSC_0177-1
  A fotókat a demecseri egyházközség bérmálkozási ünnepén (2016. 04. 10.) készítette: Lukács János
  • DSC_1031-1
  • DSC_1047-1
  • DSC_1066-1
  • DSC_1097-1
  • DSC_1151-1
  A fotók a Nyíregyháza-orosi templomban készültek.

Free Joomla templates by L.THEME