2016. április 25., hétfő 09:00

„Az ember Isten legszebb himnusza”

A debreceni Jézus Szíve-templom hívei és vendégei 2016 április 10-én közös délutáni kiránduláson megtekintették Balmazújvárosban a Semsey Kastélyban Ritók Lajos festőművész kiállítását.

 

Rembrandt mellett Ritók Lajos festőművész neve eltörpültnek tűnhet, de semmi oka a kishitűségre. A festőóriás 400 évvel ezelőtt készült művei ma is csodálatot keltenek a látogatókban.

Ritók Lajos kortárs művész, de Leonardo da Vinci és Munkácsy Mihály stílusában fest. Remekműveket láthatott az odalátogató. Portréi kifejezetten idős embereket ábrázolnak, akik mögött ott van az élet.  -  Még itt, de már ott vannak. - fogalmazta meg nagyon pontosan Szegedi Kálmán atya az egyházközségünk plébánosa.

A festő stílusa,  - apró részleteket megjelenítő, nagyon mély átérzéssel megfestett remekművek. Fiatal kora ellenére, a kezében rejlik minden, hosszú , súlyosan viselt és megélt  életek megfestésének a tehetsége.

Az „Aggodalom” című képének keretét székely fafaragó mesterrel készíttette, aki a Parlament kupolatermén is dolgozott. Maga a keret is a fafaragás remekműve. A „Filozófus” c.  képét akár a Vatikáni Sixtus Kápolnában,  Szent Péter, vagy Szent József  arcaként is láthatnánk viszont.

Ritók Lajos festőművész szerénységére utal,  nem dicsekedett egyáltalán azzal, hogy több mint 27 országban állították ki képeit. Most ismét a Párizsi Louvre múzeum várja a festményeit, valamint a közeljövőben Japánban egy nagyon híres magyarországi Porcellán manufaktúrával állít ki közösen.

A művész Debrecenben él családjával. Erdélyi származású, közöttünk élő, nagyon is mai ember. A képei felölelik a múlt a jelen és jövőbeni embert, bennünket, akik Isten legszebb himnuszai vagyunk.

Reviczky Éva

 • Galéria:
  • IMG_5135
  • IMG_5136
  • IMG_5138
  • IMG_5141
  • IMG_5142
  • IMG_5143

Free Joomla templates by L.THEME