2016. május 11., szerda 15:49

Elindult a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Május 12-én, csütörtökön hat óra előtt pár perccel, ötödik alkalommal indul a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. A zarándokok között több, mint 200 fiatal – iskolások, gimnazisták és gyermekvédelemben nevelkedők – a kormány támogatásával kedvezményesen utazik a pünkösdi búcsúba. A vonattal tart a zarándoklat lelki vezetője, Bíró László püspök és a hívekkel zarándokol Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős helyettes államtitkár feleségével és a gyermekeivel.
Indulás előtt Bp. Nyugati-pu. 10 vágányától, 5:30 órától az útrakelőket Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatja és Bíró László püspök áldja meg. A zarándokvonatot a Szent Márton év tiszteletére felmatricázott Szent Márton mozdony húzza Püspökladányig.
Május 12-én a kiutazás közben ünnepélyesen fogadják a zarándokszerelvényt Kolozsváron (érkezik 14:48-kor), Marosvásárhelyen (érk.: 18:24), Maroshévízen (érk.: 21:10) és Gyergyószentmiklóson (érk.: 22:12).
Május 13-án, pénteken Madéfalván (érk.: 9:36) és Gyimesbükkön (11:15-17:35) zajlanak a zarándokvonat programjai. A szombati csíksomlyói búcsú után pünkösd vasárnap reggel nyolc órától Gyergyószentmiklós főterén püspöki szentmise zárja a székelyföldi eseményeket.
Hazafelé, május 15-én vasárnap Nagykárolyban (érk.: 18:45) is és Debrecenben (érk.: 20:00) köszöntik a Kárpát-medence sok vidékéről érkező zarándokokat.
Az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar jön majd ki a fogadásokra, illetve a helyi egyházi és közéleti személyiségek is részt vesznek majd az ünnepségeken. A Boldogasszony Zarándokvonat szervezői ezúton is szeretettel hívják az érdeklődőket!

Free Joomla templates by L.THEME