2016. május 23., hétfő 09:12

Billings Konferencia és Oktatóképző Zágrábban nyíregyházi résztvevőkkel

„Nyitottság az életre” címmel került megrendezésre a Billings Ovulációs Módszer Nemzetközi Szervezete által összehívott és Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnök asszony védnöksége alatt szervezett nemzetközi konferencia, valamint a programot követő oktatóképző kurzus a Zágrábi Érseki Lelkipásztori Intézetben május 12 és 19 között. A rendezvényen a világ különböző pontjairól érkezett, az élet és a család védelmére elkötelezett orvosprofesszorok, bioetika professzorok, endokrinológusok, nőgyógyászok, szülésznők, embriológusok, sebészek, papok, szerzetesek, a módszert megélő házaspárok és a módszert hazájukban több éve tanító Billings oktatók vettek részt. A konferencián hazánkat a nyíregyházi Lukács házaspár, László és Krisztina a Magyarországi Billings Központ vezetői képviselték.

A konferencián a Billings Ovulációs Módszer alkalmazásának a családi élet harmóniájában és a házaspár közötti kölcsönös szeretet növekedésében betöltött fontos szerepéről, valamint a módszer szerinti életvitel folyamán a házaspár közötti egység, tisztelet, kommunikáció, bizalom és intimitás mélyüléséről hallhattak előadásokat a jelenlévők. Az öt kontinensről érkezett képviselők a helyi Billings Központok működéséről és eredményeiről számoltak be, illetve műhelyfoglalkozásokon a tapasztalt nehézségekről és megoldási lehetőségekről egyeztettek.

A nyíregyházi Lukács házaspár négygyermekes szülőkként a Billings Ovulációs Módszer akkreditált oktatói és a Magyarországi Billings Központ működtetői, akik különféle felkéréseknek eleget téve plébániai jegyesoktatás, családi- vagy házas hétvégén szervezett előadások, iskolai rendkívüli osztályfőnöki órák és egyéb programok keretében ismertetik a módszert, majd az érdeklődő, a Billings ovulációs módszert megtanulni és alkalmazni kívánó házaspárokkal személyre szabott tanácsadó konzultációkon foglalkoznak.

A konferenciát követő négynapos oktatóképzőn a magyar képviselet még kiegészült Nagy Éva tanárnővel (Szent Imre Katolikus Gimnázium, Nyíregyháza). A képzést az ausztrál Joan Clements asszony vezette, aki a Billings Ovulációs Módszer Nemzetközi Szervezet egyik igazgatója. A Melbourne-i Érsekség nyugalmazott munkatársa több mint harminc éve oktatja a módszert számos országban. A 2015 októberében megrendezésre került Rendkívüli Családszinóduson Ferenc pápa által felkért szakértő, az élet- és a család védelméért végzett munkásságáért a Cross Pro Ecclesia et Pontifice pápai kitüntetést kapta.

A továbbképzésen a Billings-módszer speciális egészségi és életállapotbeli helyzetekben való alkalmazásának tudományos igazolásáról, a négy alapszabály mindenféle körülményekre vonatkozó helytállásáról, a különféle rendellenességek visszakövethetőségéről és kezelhetőségéről tanultak a résztvevők, számos esettanulmány elemzésével, valós és fiktív esetek modellezésével, rendkívül gyakorlatias, interaktív formában. A kurzus végén oktatóképzői oklevelet és segédanyagokat kaptak.

A program örömteli eseménye, hogy sor került a Billings Europe Szervezet első találkozójára és kapcsolatfelvételére is. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Lettország, Románia, Albánia, Horvátország és Magyarország oktatói tartoznak egyelőre ebbe a körbe, de természetesen a cél az, hogy minél több elkötelezett család- és életvédő működjön együtt az európai országok képviseletében, egymás munkáját segítve.

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye - Sajtóiroda

  • Galéria:
    • 20160514_170548-1
    • 20160517_110154-1
    • Joan Clements és Lynne Anderson oktatók és a magyarországi Billings Csapat-1
    • borito

Free Joomla templates by L.THEME