2016. június 09., csütörtök 10:38

Keresztény családi nap nyírbátorban

„Mester, mondd, hol laksz? Jöjjetek és meglátjátok!”(Jn 1,35-42)
A fenti szentírási idézetet választották a nyírbátori történelmi egyházak a 2016. június 5-én megtartott első Keresztény Családi Nap mottójául, amelyet Nyírbátorban a Római Katolikus Minorita Plébánia melletti téren rendeztek. A családi napon Bosák Nándor kiérdemesült Debrecen – Nyíregyházi megyéspüspök is részt vett.

A családok szerepe különösen fontos egy olyan korban, amikor minden hagyományos érték megkérdőjeleződik. Az igazán jó édesanyák és édesapák Isten szeretetét közvetítik gyermekeik felé. Azok a gyerekek, akik szerető családi légkörben nőnek fel, könnyebben átélik a megváltottság örömét is. Fontos azonban, hogy a keresztény családok nem elzárkózva élnek a világban. Mivel a szeretet korlátlanul osztható, a boldog családok Krisztus szeretetét sugározzák kifelé is. Ez a gondolat hívta életre a Keresztény Családi Napot, a családoknak ezt a különleges küldetését ünnepeltük ezen a vasárnapon.
Vasárnap délelőtt mindenki a saját felekezete szerinti istentiszteleten vett részt. A római katolikus szentmisét dr. Bosák Nándor püspök atya mutatta be. A szertartások után mindenki meglátogatta és megismerhette a testvérfelekezetek templomait is. Az ünnepélyes megnyitó után a nagyszínpadon a gyermekneveléssel, a családi élettel kapcsolatos előadásokat hallhattunk. Babály András atya a kamaszkori kommunikációs hibák elkerüléséhez adott hasznos tanácsokat. Szocska Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója a családtagok egymás iránti Isten előtti felelősségét hangsúlyozta. A családi pontgyűjtő versenyen a résztvevők templomismereti totón, szellemi és ügyességi játékokban tehették próbára magukat. A legügyesebb családok júliusban egy egynapos egri kiránduláson vesznek részt.
A gyerekek is számtalan program közül választhattak. Kézműves foglalkozások, keresztény filmklub, a legkisebbeket pedig póni fogathajtás, körhinta, trambulin szórakoztatta. Szajlai Szabolcs bűvész műsora még a felnőtteket is a színpadhoz vonzotta.
Színes zenei paletta várta az érdeklődőket. Lakner Sándor és lánya Elza, az Atem Trió, a Képmás zenekar és a Nyírbátori Fiatal Fúvósok Zenekara szórakoztatta a közönséget. A kiváló zenei előadások sorát Mészáros János Elek koncertje zárta.
Az első Keresztény Családi Nappal reményeink szerint új fejezet kezdődött Nyírbátor történelmében. Több szempontból is gazdagított bennünket ez a nap. Szervezőként megtapasztalhattuk az egyházak közti szeretetteljes együttműködés örömét. A római katolikus, görögkatolikus és református egyházközségek közösen szervezték a programokat. A Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola és a Nyírbátori Református Általános Iskola tanárai nemcsak részvételükkel, hanem ötleteikkel, munkájukkal is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.
Jókedvű családok, mosolygó gyerekek töltötték együtt ezt a vasárnapot. Jó volt látni, ahogy a mindennapi rohanásban elfáradt barátok, ismerősök felüdültek az örömteli találkozások által.
„Mester, mondd, hol laksz? Jöjjetek és meglátjátok!” A nap végére szervezők, résztvevők egyaránt megsejtettük a jézusi mondat valódi értelmét. Jézus Krisztus ott van, ahol szeretet, öröm és békesség uralkodik. A keresztény családok ezt az örömhírt hirdetik puszta létezésükkel is.

Magyarné Takács Bernadett

  • Galéria:
    • _MG_4878-2
    • _MG_5336-1

Free Joomla templates by L.THEME