2016. szeptember 19., hétfő 09:07

Elkezdődött az idei KATTÁRS

Ünnepi megnyitóval kezdődött el szeptember 16-án 13 órakor az idei kétnapos Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a budapesti Március 15. téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által létrejött rendezvény ez évi mottója: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!” - a KATTÁRS az irgalmasság rendkívüli szentéve jegyében Jézust mint a Katolikus Egyház szociális munkájának forrását állítja a középpontba. A Szent Márton-évet is ünneplő rendezvény színes programját kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, játékok, kiállítások és konferenciák alkotják, melyet idén közösségi sportprogramok is kiegészítenek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia negyedik alkalommal rendezi meg a KATTÁRS-at, amelynek fő célja bemutatni minden érdeklődő számára az Egyház társadalmi tanítását. Először 2013-ban Budapesten, majd 2014-ben Miskolcon, tavaly pedig Debrecenben zajlott a rendezvény. A kétnapos eseménynek idén újból Budapest ad otthont szeptember 16án és 17-én, a belvárosi Március 15. téren. A korábbi évekhez hasonlóan az idei KATTÁRS elsősorban azt szeretné bemutatni, hogy a Katolikus Egyháznak az evangélium alapján van megoldása a mai kor társadalmi kérdéseire és problémáira.

Jézus Krisztusban pedig Isten mindent kimondott, amit az emberiséggel közölni akart. Az Ő megváltó műve és az Ő tanítása ma is világosság a számunkra. (…) Erre szolgálnak a Katolikus Társadalmi Napok. Közösen keressük Krisztus válaszát. Erőt és lelkesedést merítünk egymás sikeréből. ” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a rendezvény hivatalos megnyitó ünnepségen az egybegyűlteket Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a rendezvény fővédnöke.

Dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszédében elmondta, hogy az elmúlt négy év tapasztalatai alapján a Katolikus Társadalmi Napok elérte célját, az eseményen megtapasztalhatjuk, hogy mennyi jóság és szépség rejlik az emberi szívekben, amelyet különféle módon tudunk megmutatni a társadalom felé. A gondviselő Isteni szeretet sokféle kreatív formája mutatkozik meg számunkra, és ezáltal a felebaráti szeretetet számos példán keresztül valósul meg. Kölcsönösen gyarapszunk és tanulhatunk egymástól.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere Szent Márton szellemiségéről és örökségéről beszélt, majd a KATTÁRS központi témájával kapcsolatban fejtette ki gondolatait: „Egy olyan világkorszak küszöbén állunk, amely megkérdőjelezi az emberi jóságot és az Istenben való hitet. Ezért is fontos, és az egész hívő közösség számára jelentőségteljes az irgalmasság szentéve, és ezért örömteli, hogy az idei Katolikus Társadalmi Napoknak ez az egyik központi témája.”” – emelte ki beszédében a rendezvény védnöke.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az állam és az egyház számíthat egymásra. Megköszönte a karitatív szervezetek munkáját, amellyel nap mint nap szolgálják embertársaikat. Köszöntőjének végén bejelentette, hogy a kormány egy olyan pályázat előkészítésén dolgozik, amely hosszú távú támogatást kíván majd nyújtani a Karitatív Tanács szervezetei számára. A KATTÁRS szervezőitől azt kérte, hogy folytassák az eddig végzett áldozatos munkájukat, hiszen így lehet megjeleníteni azt a lelki és fizikai munkát, melyet az elesettekért tesznek a karitatív szervezetek.

A rendezvényen többek között hallható lesz Böjte Csaba testvér előadása Az irgalmasság iskolája címmel, Közel-Kelet és migráció témában kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg a résztvevők, Integrált sportprogramokon szurkolhatnak, a Magyar El Caminoról tekinthetnek meg filmet, Szent Márton, a vagány szent címmel hallgathatnak meg előadást az érdeklődők.

A rendezvény teljes programja az alábbi linket érhető el: http://www.kattars.hu/program/kattars-2016

Folyamatos tudósítás a rendezvényről: www.facebook.com/katolikustarsadalminapok

Free Joomla templates by L.THEME