2016. szeptember 21., szerda 11:38

Tanévkezdő lelki nap a Báthory István Katolikus Általános iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban

Három évvel ezelőtt iskolánk, Báthory István nevét megtartva, I. Szent Istvánt választotta védőszentjéül. Első királyunk példaként szolgál nekünk a buzgó hitre és az erkölcsös életre. Már hagyománnyá vált, hogy a tanév kezdetén rá emlékezve az iskola pedagógusai és tanulói közös lelki napon vesznek részt. Ebben a tanévben 2016. szeptember 2-án Debrecen adott helyet az egész napos programnak.

Nem csupán egy szokványos iskolai kiránduláson vettünk részt, a nap legfőbb célja a tanév eleji elmélyülés, hitünk közös megélése, egyházmegyei központunk megismerése volt. A püspöki székesegyházban, a Szent Anna templomban közös litánián vettünk részt védőszentünk tiszteletére. Iskolánk lelki vezetője, Babály András atya figyelmünket Szent István keresztényi nagyságára irányította. Szent István megvalósította életében azt a jelmondatot, amelyet a tanév folyamán mi is kiemelten fontosnak tartunk:”Imádkozz és dolgozz!”

Debrecen nem csupán egyházmegyénk, hanem a református hívők történelmi központja is. Nagy örömünkre szolgált, hogy megtekinthettük a Református Nagytemplomot. A templom bemutatása során vezetőnk kiemelte a hely történelmi jelentőségét, az 1848-as forradalomban betöltött szerepét. A különböző felekezetek közti szeretetteljes kapcsolat szép példájaként említette, hogy II. János Pál pápa is meglátogatta a templomot magyarországi útja során, megkoszorúzva a protestáns gályarabok emlékművét. Katolikus diákjaink is érdeklődve hallgatták és ismerték meg egy másik felekezet templomát. A templomtoronyból pedig Debrecen varázslatos látképe tárult elénk.

A Déry Múzeum tárlatai elgondolkodtatóak voltak, különösen a történelem iránt érdeklődőknek. Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt és Ecce homo képe előtt elcsendesedhettünk, elgondolkodhattunk a Megváltás csodálatos titkán.

Iskolánk a Debrecen- Nyíregyházi Püspökséghez tartozik. Megtisztelő volt pedagógusnak és diáknak egyaránt, hogy megnyíltak előttünk a püspökség kapui. Végigsétálhattunk a folyosókon, benézhettünk a kápolnába és az irodákba.

A nap lezárásaként Veni Sancte püspöki szentmisén vettünk részt a Megtestesülés templomában. Egy héttel előtte ez a templom adott otthont az Egyházmegyei Tanévnyitó Konferenciának is. A szentmisét főtisztelendő Palánki Ferenc Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök celebrálta. Szentbeszédét még a legkisebbek is figyelemmel hallgatták. Püspök Atya a tanulás fontossága mellett, a nehézségekkel való szembenézésre, állapotbeli kötelességeink derűs megélésére buzdított bennünket. Szavai útravalóul szolgálnak tanévkezdő pedagógusnak és diákoknak egyaránt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy tanulóink a lelki naphoz méltóan, fegyelmezetten vettek részt a programokon. Megtapasztalhattuk a közösen megélt hit erejét. A tanév kezdetén mindennél nagyobb buzdítást jelent ,hogy együtt akarjuk megvalósítani céljainkat, Isten gondviselő szeretetére bízva magunkat, amelyet az eddigi tanévek során is nap mint nap megtapasztaltunk.

 

Magyarné Takács Bernadett

magyar-német-hittan szakos gimnáziumi tanár

  • Galéria:
    • 7M7A7940
    • 7M7A7976

Free Joomla templates by L.THEME