2016. szeptember 22., csütörtök 09:04

Határtalan élmény Debrecenben – II

A szlovákiai Érsekújvár Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia informatika szakos tanulói a tavalyi évhez hasonlóan ismét négy hetet töltöttek a nyári szünetben a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola Kollégiumában, hogy továbbfejlesszék informatikai ismeretüket.

A külhoni magyar szakképzés programban idén Soóky Zoltán és dr. Beták Norbert vezető tanárok kíséretében Oláh Márk, Obocsányi Tamás, Novák Dávid, Morvay Tibor és Oláh Erik vettek részt a képzésben.

A 12 modulból álló gyakornoki program az informatika köré épült, a weboldal programozásához szükséges ismeretek szerzésére irányult, és CCNA nemzetközi vizsgával zárult. A diákok a debreceni iskolában magyar nyelven vizsgáztak, amely nagy előnyt jelentett számukra, hiszen a saját intézményükben a felkészítés és a vizsga két idegen - szlovák és angol - nyelven történt.  

Az elmúlt évi képzés eredménye sok tekintetben hasznos volt, hiszen a Debrecenben megszerzett ismereteknek köszönhetően a diákok megépítettek egy LEGO robotot, amellyel a szlovákiai TUDOK (Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája) felvidéki versenyen 2. helyezést értek el, ezt követően részt vettek a szolnoki nemzetközi megmérettetésen is, több városban előadásokat tartottak, valamint meghívást kaptak Győrbe az Interaktív Kiállítási Központba. Továbbá egy mentor program során a debreceni NI – National Instruments Hungary Kft. – cégtől kapott robotokkal versenyeket is nyertek.

A felvidéki diákok a képzés mellett ellátogattak az IT Services Hungary Kft céghez, megtekintették Magyarország egyetlen főleg kutatási célokra használt szuperszámítógépét a Debreceni Egyetemen.

A képzés a diákok továbbtanulási szándékát is ösztönzi, érettségi után a számítástechnikával szeretnének foglalkozni magyar egyetemen.

A külhoni diákokban megismerkedtek a debreceni diákokkal is, amely kapcsolatokat tovább szeretnének ápolni. Magyarországi gyakorlatuk során megfogalmazódott egy terv a közös gondolkodásra, későbbi kapcsolattartásra a debreceni katolikus gimnáziummal.

A Szent József Gimnázium informatikus diákjai a szakképzési program mellett évek óta az intézmény „több mint iskola” alapelvének megfelelően a tananyag mellett olyan érdekességeket, speciális ismereteket szerezhetnek meg, amely az informatika legújabb eredményeibe enged betekintést. Ilyen a Lego Robot-programozás, a Labview-programozás és a hozzá kapcsolódó eszközök használata. Természetesen a hagyományos PHP-programozás, vagy az Alföld Szakképzővel kötött együttműködés szerint oktatott CISCO-s tananyag is mind része a képzésnek. A határon túlról érkező diákok és kísérőtanáruk e lehetőségekből kaptak ízelítőt az egy hónap során. Ezen túl ellátogattak az IT Sevices Hungary Kft és az NI Hungary Kft cégekhez is. Megfigyelhették, hogyan dolgoznak rendszergazdák a szervereken keresztül, de a weboldalszerkesztés kihívásai is lenyűgözték az érdeklődő tanulókat.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 13838070_1207865775942682_2034110257_o
    • 7M7A6764-1
    • NI

Free Joomla templates by L.THEME