2016. október 24., hétfő 08:56

A szabadság galambjai: 1956 emlékét új szobor őrzi Debrecenben – fotó, videó

Debrecen - A forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére avattak emlékművet Csokonai Színház előtti téren. Nagy tömeg gyűlt össze a Kossuth utcán, a Csokonai színház előtti téren, hogy részesei legyenek annak az ünnepi eseménynek, amikor felavatják Debrecen új 1956-os emlékművét.

Győrfi Lajos megrendítő erejű emlékművet alkotott

Győrfi Lajos megrendítő erejű emlékművet alkotott

Az avatáson Papp László polgármester azt mondta: Debrecen népe 60 évvel ezelőtt egy emberként zúgta el követeléseit, amelyre a hatalom emberéleteket kioltó sortűzzel válaszolt.

papp1szoborAz a negyvenezer ember nem mérlegelt, hangsúlyozta a polgármester, nem törődött azzal a veszéllyel, hogy valóban az életét kockáztatja, mert 1956. október 23-án az mondták az emberek: minden  mindegy, csak ne kelljen tovább úgy élni, ahogyan addig.

- A Kossuth utcán, a rendőrség és az AVH épülete előtti tömeg közé lőttek a diktatúra helyi pribékjei. Ezek a gazemberek évek óta először hallhatták a valódi népakaratot, ami nem egyezett a kommunista pártvezérek által a nép nevében a mikrofonba harsogott üzenetekkel – emlékeztetett Papp László, aki azt is hangsúlyozta: 1956 nélkül nincs rendszerváltás 1990-ben és nincs szabad Magyarország sem 2016-ban.

 

papp2szoborA szobor a forradalom és szabadságharc áldozatai és hősei előtt való tisztelgés. Győrfi Lajos alkotását Papp László polgármester és Komolay Szabolcs alpolgármester együtt leplezte le. A négy méter magas szobor, melyen galambok repítik az ég felé a forradalom szimbólumát, a lyukas zászlót, az ’56-os emlékbizottság támogatásával készült el.

szoborharomAz ünnepségen áldást mondott Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, majd a Csokonai Színház művészeinek műsora következett. Végül este hatkor az áldozatok emlékére zúgni kezdtek Debrecen harangjai, ezzel egy időben az ünnepség résztevevői gyertyákat helyeztek el az emlékmű talapzatán.

Forrás: Dehír

Free Joomla templates by L.THEME