2016. november 02., szerda 08:50

A második legrangosabb építészeti díjat nyerte a józsai Szent György római katolikus templom

A Pro Architectura díj az Ybl Miklós-díj után a második legrangosabb kitüntetés az építészetben, a díjjal a kiemelkedő színvonalú építészeti teljesítményekre hívják fel a figyelmet. A díjból évente legfeljebb tíz adományozható.

A díj méltatásában olvasható, hogy a Győrffy Zoltán által tervezett katolikus templom alázattal és méltóságteljesen simul Debrecen kisvárosi környezetébe. Új szellemi és materiális világot kínál a környék lakóinak, és meghitt otthont nyújt a katolikus híveknek.

Győrffy Zoltán jól sáfárkodott az anyagi lehetőségekkel. Józan, takarékos épületet tervezett, miközben az igényes építés példáját mutatja fel az embereknek. Szemléletére jellemző, hogy azonos figyelmet fordított a szakrális karakter megjelenítésére és a használati szempontok érvényesítésére.

A templom épülete a téglaépítés mesteri példája. A szerkezetek és az anyagválasztás nem különül el sem a lokalitástól, sem az épület funkciójától, hanem azokkal természetes egységet képez. Az ősi anyag innovatív módon köti össze a múltat és a jelent. A homogén alakítás, az azonos külső és belső kiképzés szakrális erőt sugároz.

A díjat 2016 októberében, az Építészet hónapjában adták át. 

Free Joomla templates by L.THEME