2016. november 02., szerda 08:54

Kovács Ágnes újságíró-fotóriporter fotókiállítását nyitották meg Geszteréden

Kovács Ágnes Debrecen-Nyíregyházi egyházmegyei sajtóreferens „A Csend szava” című fotókiállítását Vencsellei István Holló László-díjas, debreceni fotóművész nyitotta meg 2016. október 27-én, Geszteréden a Gajdos János Művelődési Házban.

A tárlatot a Geszterédi Aranyszablya Társaság rendezte. A 2015-ben megalakult civil szervezet októberben, az idősek hónapjában több kulturális programot szervezett, amelynek záró eseménye volt a fotókiállítás.

Kovács Ágnes a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Geszteréden született, közel 20 éve aktív fotósként is keresi a látható valóságon túli üzeneteket az emberi tekintetekben, a természetben. A megnyitó napján az „első-kiállítóval” közel 150 résztvevő ünnepelt.

A kiállításon Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntőt mondott.

Palánki Ferenc püspök atya abbéli örömét fejezte ki, hogy munkatársa, Kovács Ágnes egyházmegyei sajtóreferens a kiállításával rejtett értékeit mutatta be, amelyből kitűnik, hogy a riportfotózáson túl az objektív valóság mögötti világot is megörökíti a képeken.  A püspök atya kifejtette, mindannyiunkban vannak hasonló értékek, feladatunk, hogy kiműveljük és használjuk képességeinket, talentumainkat.

Hogy az élet napszentület legyen

A főpásztor ezután a pillanat megörökítése kifejezéssel az örök élet értékére utalt, ami a végtelen értékét hordozza magában. A kiállított fényképekben visszatükröződik a végtelen.

Kiemelte a csend szükségességét, amely elengedhetetlen az ember életében.  A mai zűrzavaros világban azok tudnak hiteles emberként élni, bármilyen szolgálatot, foglalkozást végezni, akik tudnak csendet tartani, abból erőt merítve, rátalálva az igazi értékekre és meghallva Isten útmutatását.

A kiállítás témája az elmúlás, az ősz. A püspök atya elmondta, hogy Erdélyben vannak olyan települések, ahol az este neve: napszentület, ez azt jelenti, hogy a nap nem véget ér, nem megsemmisül, hanem megszentül. Az ember életére azt mondják, reggel fényes, délben átlagos, este szürke. Nem jó, ha az ember élete csak reggel fényes. Délben is fényesnek, este pedig a legfényesebbnek kell lennie. Amikor az ember élete véget ér, akkor nem megsemmisül, hanem teljességre jut. Jézus Krisztus élete a kereszten a teljességre jutott, és amikor kilehelte lelkét, azt mondta: Beteljesedett.

A fotózás a pillanat művészete

A kiállításon Vencsellei István fotóművész, Kovács Ágnes egykori tanára megköszönte a Jóistennek, hogy számos tanítványa, köztük Ágnes tehetségének kibontakozásában is jelen lehetett.  A fotóművész kiemelte, a fotográfia a pillanat megörökítésének művészete, amelyben benne kell, hogy legyen a fotósnak és annak a lelke is, aki a fókuszpontban van. Ehhez tehetségre van szükség. 

Az egykori tanár gazdag fotóanyagot, gazdag pillanatok összességét látja a kiállítási anyagban. Mint mondta, tudni kell olvasni ezekből a pillanatokból, ahol olykor egy egész életet látunk magunk előtt, és ez gazdaggá teszi a szemlélőt is.

A lélek mélységélessége

A lelki gondolatokat végül Kovács Ágnes első-kiállító zárta, aki köszönetet mondott a Jóistennek az eddigi életéért, a Geszterédi Aranyszablya Társaság alapító tagjainak, Rácz Jánosnak és feleségének Ráczné Erzsébetnek a széleskörű támogatásáért, a kiállítást megrendezéséért, valamint munkatársaiknak a segítségért.

Kovács Ágnes elmondta, Geszteréd méltó helyszíne a első kiállításának, hiszen a képeket inspiráló gondolat, az „emberkép” amelyet szülei és a település lakói alakítottak benne ott született, érlelődött, és ott kapta az Istenbe vetett hitét, amely áthatja életét, munkáját, képeit.

Az újságíró-fotóriporter elmondta, Vencsellei István fotóművésztől látásmódot tanult, amellyel a valóság mögött titkokra, sorsokra, fényekre és árnyakra, a lélek mélységélességére talált rá. A mélységélesség az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába. A legélesebb rész a fókuszpontnál van. Ez a pont a lélek, amit csönd vesz körül a maga szépségével, gazdagságával, bölcsességével. Ez az üzenet a csend hangja.

A fotós kifejtette, a csend egy másik dimenziót, misztériumot, más-világot is mutat, ahová az ember tart. Ott van a ráncokban megbúvó mosolyokban, a fényben, amely már olyan közel áll az emberhez, hogy szinte átvilágítja az arcot, a kezet.  A fotóriporter mindig is ezt a mélységet kereste az emberekben.

Ezután Kovács Ágnes a kiállítás képeire irányítva a figyelmet elmondta, időskori portrék, őszi tájfotók, temetőrészletek és riportképek láthatóak. Az embert, élete vége felé haladva egyre nagyobb csend veszi körül, egyedül marad. Ez a természetben is megmutatkozik, különösen ősszel kezd beállni a csend, és mielőtt még lehullnak a levelek a legszebb színekben pompáznak, gazdagságot, szépséget mutatva. A képeiben párhuzamot von a természet pompája és a megöregedett emberből sugárzó pompa, gazdagság között. Az idős ember számot vet, készülődik az örök élet felé, a szenvedés, magány elfogadásával, a türelem művészetével.

A képekben   vallásos elemek, mint szimbólumok is megjelennek: a fény az arcon, a kézen és a természetben az örök élet felé haladást mutatva, a kereszt „ami Kereszt hordoz bennünket” című képen nem más, mint az öreg ember mozgását segítő eszköz, a  bot, amire az ember, mintegy korpuszként támaszkodik.  Fellelhető a töviskoszorú motívuma is abban a sárfalban, amely az emberrel együtt az élet vége felé közeledve a „végét járja”, összedől, magában hordozva az ember szenvedését, küzdelmes életét, emlékeit, csendjét.

Kovács Ágnes végül Thomas Merton spirituális író üzenetévelval zárta gondolatait: „A csönd nem öncélúan kér helyet az életünkben. Más a rendeltetése. A csönd a beszéd édesanyja. Egy élet csöndje arra a végső kijelentésre irányul, amely már szavakba foglalható, annak kimondására, amiért éltünk.”

A kiállításon közreműködtek: Dr. Lieli Pálné hegedű, Dr. Lieli Pál fuvola, Felföldi László debreceni plébános, vers

A Lieli debreceni házaspár a Debreceni Egyetem nyelvszakos tanárai, már egyetemista koruk óta együtt zenélnek és 1975 óta tagjai a Debreceni Lyra Szinfonikus Zenekarnak. 

A kiállítás 2016. november 30-ig megtekinthető, hétköznap10-18 óráig.

Rácz Jánosné Erzsébet

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 13
  • 7M7A9132-1
  • 7M7A9155-1
  • 7M7A9158
  • 7M7A9175-1
  • 7M7A9179-1
  • 7M7A9236-1
  • 7M7A9244-1
  • 7M7A9268-1
  • 7M7A9300-1
  • A kereszt hordoz minket
  • A_csend_szava
  • Feléd Uram
  • _DSC5366
  • _DSC5375
  • _DSC5399
  • _DSC5406
  • _DSC5420
  • _DSC5431
  • _DSC5437
  • _DSC5438
  • _DSC5443
  • _DSC5444
  • _DSC5446
  • montázs

Free Joomla templates by L.THEME