2016. november 02., szerda 09:20

Zarándokút Mátraverebély-Szentkútra, Nemzeti Kegyhelyünkre

2016. október 9-én a Jézus Szíve Plébánia közössége kirándulást szervezett, nemzeti kegyhelyünkre. Az 50 fős csoportot, Szegedi Kálmán plébános atya vezette.

A kora reggeli indulás sem zavarta a Testvéreket, hogy mindenki pontosan érkezzen a Jézus Szíve templom elé. Igazán fürkésztük az eget, mert az előző napok esős időjárása, megnehezítette volna a szabadtéri szentmisén való részvételt. De Istennek hála, derült, később nagyon szép napos időt kaptunk.

A reggeli imát követően, Kálmán atya felhívta figyelmünket, a Hortobágy csodálatos madárvilágára. Egyik Testvérünk ismertetőt tartott a látott vidékről és a Nemzeti Kegyhely történetéről. Így hamar eltelt az idő, s egy kis pihenő megtartása után, megérkeztünk uticélunkhoz. A már megszokott kép fogadott bennünket. Pulpituson állva köszöntötte a zászlóval felvonuló települések híveit, a szentkúti kegyhelyigazgató Kálmán Peregrin atya.A csoportok ezután a templomba vonultak be, sorban állva, s tettük tiszteletünket, fohásszal, imával a Szent Szűz és a karjában lévő Kisded előtt. Majd elfoglalva helyünket vártuk az ünnepi mise kezdetét. Nem kisebb személyiség, mint Piero Marini érsek úr, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szentszéki szervező bizottságának elnöke celebrálta az ünnepi szentmisét. Ő volt Szent II. János Pál pápánk szertartásmestere is.

„Személye azért fontos számunkra, - mondta Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató, - mert Magyarország rendezi 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Marini érsek az 1991-es és az 1996-os pápalátogatások után Szentkúton vesz részt először nagyszabású magyarországi hitéleti eseményen.” .

A gyóntató fülkék előtt hosszú kígyózó sorban álltak a gyónni kívánok. Itt is teljes búcsút lehetett nyerni, azt felajánlani egy elhunyt szerettünkért.

A szemfülesek pedig közvetlenül szót válthattak a nagyon barátságos Marini érsekkel, akit szép számban hívek fogtak körbe.

A szentmise a maga ünnepélyességében zajlott. Több része latin nyelven. Azok a Testvérek, akik a Jézus Szíve templomba mennek minden hónap első vasárnapján a reggeli misére, könnyebb helyzetben voltak, hiszen Debrecenben az említett napon, Kálmán atya mindig latinul misézik.

Megható élményben volt részünk , akik ott lehettük. Ember áradat indult a Stációk felé, a kegyhelyet körülvevő dombon. Ennyi zarándokot, még a nagyon régen odajáró hívek sem láttak. A körmenet végeztével az Áldás osztásával fejeződött be a Szent Liturgia. A szerencsésebbek a gyönyörűen felújított Zarándokházban tudtak ebédelni.

Ezen a napon a kedves zarándok testvérek tiszteletüket tehették Szent II.János Pál pápa vérereklyéje előtt, a ferences Galériában pedig megtekinthették Márton Áron gyulafehérvári püspök életét bemutató gyermek-rajz kiállításon.

Oly gyorsan szaladt az idő, hogy indulni kellett tovább. Hollókő a Világörökség részének megtekintése volt a következő állomás. Békés, szép, csendes, tiszta, kézműves üzletekkel tarkított főutcakép fogadott. Szabad program lévén, ki-ki a maga érdeklődésének megfelelően töltötte az időt. Jó volt látni, a gyönyörű Cserhát hegységben meghúzódó kis falút. S még egy nagyon ritka látványban volt részünk. A távolban eső eshetett felettünk, napsütés volt. S ez olyan gyönyörű természeti csodát adott nekünk, a teljes félkör alakú szivárványt, hogy az úton közlekedők megálltak és megannyi fotót készítettek. Nagyon ritka jelenség, hogy a teljes színskála erős fénye mind vissza tükröződött ránk. Az utastársak kedvét csak fokozta, hogy a gyöngyösi rövid kitérő után a program befejező részeként borospince látogatására volt lehetőség. Farkasmályi borospincét a testvérek már ismerték, hiszen több alkalommal, több plébániai zarándok úton látogathattuk meg. Előkerült finom sütemény, sajátságos ízvilágú tormás krémcsoda. Jól csúszott melléjük a finom vörös és fehér színű nedű. Az idő gyorsan elhaladt. A visszaúton az esti imát követően, még nótázásra is sor került.

Imádsággal és lelki gazdagsággal, telve, jó emlékekkel értünk haza.

2016.Október 18.

Reviczky Éva

Free Joomla templates by L.THEME