2016. december 08., csütörtök 16:17

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 6-án és 7-én megtartotta téli rendes ülését

A Krisztus-hívők egységéért meghirdetett ökumenikus imahét 2017. január 15-től 22-ig tart. Az imahét anyagát németországi keresztények állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Krisztus szeretete ugyanis sürget minket” (2Kor 5,14).
Az országos ünnepi nyitó istentisztelet a Kálvin téri református templomban lesz január 15-én, vasárnap 18 órakor. Szentbeszédet mond Dr. Erdő Péter bíboros, igét hirdet Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök. Az ünnepi liturgiában szolgálnak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tagegyházainak vezetői.
A Katolikus Karitász elindította karácsonyi segélyakcióját „Tárjátok ki szívetek” címmel, amely során rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Idén is több módon lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez. Ennek lehetőségeiről a karitasz.hu honlapon tájékozódhatnak.
A december 4. és 11. között megrendezésre kerülő Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akció keretében önkéntesek gyertyákkal, gyertyagyújtásokkal hívják fel a társadalom figyelmét a köztünk élő szegényekre. Az akcióban ma már világszerte tizenöt ország vesz részt évről évre. Célja: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, az emberek figyelmének ráirányítása a társadalom peremére szorultakra.
A Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai – a hagyományoknak megfelelően – megbeszélést folytattak a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Máltai Szeretetszolgálat vezetőivel. Ennek során kiemelték azt a sokrétű szociális és karitatív szolgálatot, amely a Máltai Lovagok vezetésével az evangélium szellemében zajlik országszerte és a határokon túl is, számos esetben a Katolikus Karitásszal együttműködésben.
A Püspökök megbeszélést folytattak a római Hittani Kongregáció Ad resurgendum cum Christo kezdetű dokumentumáról, amely az elhunytak temetésére vonatkozik. Ez a dokumentum teológiai indíttatású és ahogyan a címe is jelzi, hitünk központi igazságára, Jézus Krisztus testben történt feltámadására alapozva fejti ki azt a keresztény tanítást, amely minden ember testben történő feltámadását vallja. Ebből következően a katolikus hívők számára javasolja az elhunytak hagyományos módon történő temetését, amely kifejezi a testi feltámadás hitét, de nem tiltja a hamvasztás választását gazdasági, társadalmi vagy higiéniai okokból. Az instrukció különösen is felhívja a katolikus hívőket arra, hogy az elhunyt hozzátartozóik földi maradványait szent helyen helyezzék örök nyugalomra.
Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, csatlakozva az állami eseményekhez, a Konferencia több országot összekapcsoló programsorozattal kíván megemlékezni az Árpád-házi uralkodóról. Az emlékév központi rendezvénye június 26-án és 27-én lesz, amelynek Győr városa ad otthont. A két napon tudományos konferenciával, koncertekkel és ünnepi szentmisével emlékeznek meg a magyar szentről. Az emlékévhez kapcsolódóan többek között Nagyváradon, valamint a Szent László király által vezetett Szabolcsi Zsinat 925. évfordulója alkalmából rendezendő programokon is várják az érdeklődőket.

Budapest, 2016. december 8.


Mohos Gábor
az MKPK titkára