2017. február 16., csütörtök 11:13

Házaspárok útját áldották meg Nyíregyházán

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegyével karöltve házasságban élők és házasságra készülők számára szervez programokat az országos „Házasság hete” programsorozathoz kapcsolódva 2017.  február 12-19 között.

A programsorozatot a január 23-ától induló szerelmes kalandtúra nyitotta meg, amely a hirdetés szerint ifjú pároknak ötletet, kisgyerekeseknek „alibit”, kirepülő gyerekeseknek emlékeztetőt, idős pároknak pedig reneszánsz hangulatot jelent. Ezt követően 11-én, a Görögkatolikus Farsangi Bál várta a családosokat, az azt követő vasárnap pedig a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban szentmise keretében áldották meg a jubiláló házaspárokat, majd Szocska A. Ábel OSBM apostoli kormányzó ünnepi beszédében szólt a résztvevőkhöz a Szent Miklós–székesegyházban vecsernye keretében.

Házasság Világnapján, 14-én adták át és áldották meg a Nyíregyháza Sóstó-gyógyfürdő sétányán felállított „Házaspárok útját” a testvéregyházak részvételével. A 16 stációból álló út a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jeleníti meg. A rendezvényen Tóth László nyíregyházi plébános köszöntötte az egybegyűlteket, amelyen részt vettek: Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Szocska Ábel görögkatolikus apostoli kormányzó, dr. Gál Sándor református esperes, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Dicső Péter, a Nyírvédő Kft csoportvezetője és a stációk örökbefogadói. 

Ezután Zsatkuné Szabó Mónika a projekt megvalósítója bemutatta a házaspárok útját, beszámolt a megvalósulás körülményeiről és nem utolsó sorban tanúságtételével gazdagította a résztvevőket. Mónika elmondta, örömére szolgált, hogy a gondviselés a stációk örökbefogadóit már az állomások elkészülése alatt megszólította. Ők nemcsak annak megvalósulásában segítettek, hanem a későbbiekben imáikkal is kísérik a családokat. Ezután személyes életéből osztott meg néhány momentumot a jelenlévőkkel. Mónika és férje 26 éve boldog házasságban élnek, két felnőtt gyermekük van, és ő felnőtt korban nehéz élethelyzetben tért meg, majd szentségekhez járult.  Családjával a „Hálát adnunk” című 15. stációt fogadták örökbe, mert mint mondta, minden nap van miért hálát adniuk.

A megtérése után megváltozott az élete és munkája is más irányt vett.  Esküvői kiállítás szervezőként számtalan ifjú párral találkozott, akik boldogan készültek a házasságkötésükre. Ugyanakkor szembesülnie kellett azzal is, hogy nőtt a válások száma, sőt, ma már egyre kevesebben vállalják az elköteleződést. Ez indította őt arra, hogy képességeit, adottságait kamatoztassa, gyümölcsözővé tegye és felajánlotta a segítségét a nyíregyházi római katolikus egyházközség szolgálatába azzal a reménnyel, hogy programok szervezésével tehet valamit, amelyek felhívják a figyelmet a házasság szerepére, a családban élés fontosságára.

Terveit — a Házaspárok útja szellemi tulajdonosa  — a Magyar Schönstatti Családok a Családokért egyesület örömmel fogadta és segítette a kezdeményezését, amelyet a nyíregyházi önkormányzat is támogatott mert megengedték, hogy közterületen  felállítsák a házasélet legfontosabb élethelyzeteire utaló 16 stációt. A Házaspárok útjára a jelen lévő felekezetek képviselői áldást mondtak, majd Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya megáldotta és megszentelte azt.

Az esemény végén Tóth László plébános külön köszönetet mondott azoknak a családoknak, házaspároknak, baráti társaságoknak, oktatási intézménynek, szervezeteknek, akik örökbe fogadták a stációkat.

A házaspárok útjának állomásai:

A Házasság Hete további nyíregyházi programjai:

15-én, szerdán 18.00 órakor „Veled kiteljesedve” címmel, beszélgetéssel egybekötött előadásra várják a Görögkatolikus Parókia hittantermébe a házaspárokat.

16-án, csütörtökön 18.00 órától éjfélig a Magyarok Nagyasszonya Plébánia dísztermében Szentségimádás lesz házaspárok számára.

17-én, pénteken 18.00 órától Házasság Műhely előadás várja Nyíregyháza-Jósaváros Görögkatolikus Parókia közösségi termében az érdeklődőket.

18-án, szombaton 18.00 órától Házasok vacsoraestje keretében nosztalgiázhatnak a házaspárok a Római Katolikus Plébánia szervezésében.

19-én, 10.30-kor a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Szerelmesek miséje és a  vasárnapi egyházközségi szent liturgia keretében a görögkatolikusok  jubiláló házaspárjainak  megáldása zárja a nagyszabású rendezvénysorozatot.

 

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

 

A házaspárok útjának állomásai:

 1. Egymásra találtunk - életre szólóan: örökbefogadója (Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola)
 2. Az otthonunk a mi birodalmunk: akiknek pl. különösen fontos a meleg, befogadó, elfogadó családi fészek (lehetőleg családi ház :) megteremtése, ahol a Jóisten, a Szüzanya is otthonra talál ( Bartók család: Károly, Rita, Donát, Csaba,Tünde, Lili)
 3. Életet adunk, életet kapunk: akiknek pl. különösen fontos az életvédelem, hogy a tervezett és a megfogant életek megszülethessenek, a gyermeket áldásnak tartsák és szerető családban növekedjenek (Fekete Sándor és Riedel Rita)
 4. A szeretet fájhat: akiknek pl. különösen fontos a nagylelkű, áldozatvállalásra is kész szeretet (Nyírszőlősi Római Katolikus Egyházközség családjai)
 5. A nehézségek által növekszünk: akiknek pl. különösen fontos, hogy életünk próbatételei ne törjenek össze, hanem lássuk meg bennük Isten faragószerszámát, aki formál minket az örök életre ( Három család adománya)
 6. Erős gyermekeket nevelünk: akiknek pl. különösen fontos, hogy gyermekeinket az életre neveljük, hogy szeretni tudó, erős, dönteni képes, akár a jég hátán is megélő emberekké váljanak (AVINAD Családközösség)
 7. Az emberélet útjának felén: akiknek pl. különösen fontos, hogy válsághelyzetekben (különösen az életközép krízis idején), félelmeiket, korlátaikat megtapasztalva a házaspárok a Jóistentől kérjenek segítséget, ne futamodjanak meg a problémák elöl más kapcsolatba menekülve, hanem társukba kapaszkodva vívják meg harcukat (Kovács Szabó Gagus)
 8. Másokkal együtt erősebbek vagyunk: akiknek pl. különösen fontos az erőt és életet adó közösség ( Magyarok Nagyasszonya Főplébánia)
 9. Küldetésünk van! akiknek pl. különösen fontos, hogy fényt gyújtsunk, hogy az emberek megtalálják az Istenhez, az igazi boldogsághoz vezető utat, hirdessük a Jóisten örömhírét nem csak szavainkkal, hanem elsősorban életünkkel ( Péntek 8:05 Bt)
 10. Hűek maradunk: akiknek pl. különösen fontos a hűség Istenhez, Egyházunkhoz, közösségünkhöz, Alapítónkhoz, a számunkra fontosnak tartott értékekhez és nem utolsó sorban házastársunkhoz, akivel nap mint törekszünk arra, hogy kapcsolatunkat ápoljuk, elmélyítsük (Fokoláre lelkiség)
 11. Elengedjük gyermekeinket: akiknek pl. különösen fontos, hogy fiataljainkat ne tekintsük saját tulajdonunknak, hanem segítsük őket a szárnybontogatásban, hogy megtalálják hitüket, hivatásukat, társukat, hogy ne féljenek vállalni a rájuk váró kihívásokat (Egy nyíregyházi Cursillo-s kiscsoport)
 12. Együtt időseinkkel: akiknek pl. különösen fontos, hogy meglássuk az erőben talán fogyatkozó testben is a kincset, az értéket, és támogatni tudjuk őket, hogy méltóságukat megőrizzék, hogy értékesnek érezzék létüket(Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség képviselőtestülete)
 13. Megöregszünk, aratunk: akiknek pl. különösen fontos, hogy az időskor felé közeledve merjük, tudjuk átadni a kincseket, amiket gyűjtöttünk, hogy ebben az életszakaszban is szeretetet sugározzunk (Groska Tibor és Groska Tibomé)
 14. Mindennek értelme van: akiknek pl. különösen fontos, hogy életünk minden eseménye, nem csak az örömök, hanem a nehézségek mögött is meglássuk Isten gondviselő jóságát, hogy állítja számunkra a váltót, hogy minél közelebb vezessen minket magához ( Dr.Angyalné Dr. Sátorhegyi Éva)
 15. Hálát adunk: akiknek pl. különösen fontos a derűs, bizakodó, hálás szív, aki nem a rosszra, a negatívumokra fókuszál, hanem nyitott szemmel igyekszik megtalálni a mindennapok apró örömeit, Isten kis „prófétáit", ajándékait (Zsatku család: László,Mónika, Gergely, Bettina)
 16. Otthon a mennyei Atyánál: akiknek különösen fontos, hogy szivünkbe őrizzük és imáinkkal kísérjük szeretett halottainkat (Tervey Zoltán és felesége Hadnagy Ágnes)

 • Galéria:
  • 7M7A0580-1
  • 7M7A0581-1
  • 7M7A0587-1
  • 7M7A0589-1
  • 7M7A0603-1
  • 7M7A0604-1
  • 7M7A0613-1
  • 7M7A0614-1
  • 7M7A0619-1
  • 7M7A0625-1
  • 7M7A0631-1
  • 7M7A0640-1
  • 7M7A0647-1
  • 7M7A0648-1
  • 7M7A0653-1
  • 7M7A0658-1
  • 7M7A0661-1
  • 7M7A0665-1
  • Zsatkuné Szabó Mónika
  • borito

Free Joomla templates by L.THEME