2017. december 24., vasárnap 14:26

„Jézus azért jött közénk, hogy megmutassa, nem kell félnünk az Istentől” – püspöki roráté szentmise a Szent György-templomban

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök advent utolsó hetében meglátogatta Debrecen valamennyi római katolikus templomát. December 23-án, a várakozás utolsó szombatján a Szent György-templomba érkezett a főpásztor, ahol reggel 6 órától roráté szentmisét mutatott be.

A szentmise homíliájában a Lukács evangéliumából vett, a Keresztelő Szent János születésének hírüladásáról szóló részre utalt a püspök atya, amikor „félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele.”
A megyéspüspök kiemelte, hogy Keresztelő János felnőttként azt hirdette, hogy elközelgett az Isten országa: „De micsoda félelem lehetett akkor az emberek szívében! Arra gondolhattak, hogy ha eljön a messiás, meg tudnak-e neki felelni? Keresztelő János is elbizonytalanodott, hiszen amikor bebörtönözték, követeket küldött, hogy megkérdezze Jézust: Te vagy-e a Messiás vagy mást várjunk? Miközben Ő eljött, csendesen megszületett közénk és szelíden hirdette a szeretet evangéliumát” – hangsúlyozta Palánki Ferenc.

A főpásztor rámutatott, hogy Keresztelő Jánosban az idő előrehaladtával megváltozott a benne élő Isten képe, amely a haragvó Istenből egyre inkább a szeretet Istenévé lett. Aki emberré lett, hogy mielőtt szétválasztja a jókat és a rosszakat, a jók oldalára állva hirdesse az evangéliumot, hiszen Jézus azért jött el közénk, hogy megmutassa, nem kell félnünk az Istentől.
Palánki Ferenc püspök atya szerint az adventi készület végéhez közeledve a legfontosabb, hogy ne arra figyeljünk, hogy mi hiányzik még az ünnepi előkészületek sorából és hogy mivel nem készültünk még el, hanem arra irányítsuk a figyelmünket és annak örvendjünk, hogy szerető emberek vesznek minket körül. Isten irgalmas szeretete és jósága járja át a szívünket, és viselkedésünkkel azt mutassuk embertársainknak, hogy mi magunk is Isten szeretetének a hordozói vagyunk, aki végtelen jóságával elvette bűneinket és nekünk ajándékozta szeretetét. Keresztelő János segítsen minket, hogy helyes kép éljen bennünk az Istenről – kérte elmélkedésének zárásaként Palánki Ferenc megyéspüspök.
A szentmise után a főpásztor megtekintette a templomban látható, az Árpád-kori Szent György-templom régészeti feltárása során előkerült 800 éves szenteltvíztartót, majd a templom híveinek közössége szerény agapéval várta a püspököt.
-PE-

  • Galéria:
    • DSCN1318
    • DSCN1325
    • DSCN1326
    • DSCN1329

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Augusztus 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31