2018. november 27., kedd 13:47

Sajtótájékoztatón mutatták be a debreceni advent programjait, a karácsonyra való lelki felkészülés lehetőségeit

Debreceni Advent 2018 címmel sajtótájékoztatót tartottak a Régi Városházán, 2018. november 26-án, amelynek keretében a város, az egyházak és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezésében megvalósuló programsorozatokról adtak tájékoztatást.
A résztvevők: Papp László, Debrecen polgármestere, Ruszin Romulusz dandártábornok, Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Törő András, római katolikus püspöki titkár, Asztalos Richárd, evangélikus lelkész, Bereczki Lajos, baptista rektor-helyettes, Sipos Barnabás ortodox parochus és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője.

Papp László polgármester azt hangsúlyozta, hogy a városban nem csak az egyházak készülnek a karácsonyra, hanem ebben a városnak is nagyon fontos szerepe van. Az együttgondolkodás, közös munka jellemzi az előkészületeket és magát az ünneplést. Az adventi vásár már megnyitotta kapuit, ám ezek valójában csak külsőségek, a lényeg, hogy ezektől elvonatkoztatva lelkünket is öltöztessük fel a családok számára is rendkívül fontos ünnepre.
A kormány által meghirdetett Családok-évében kiemelt programokkal kapcsolódik a debreceni advent. Idén a 24 városrész bemutatkozik a városháza udvarán, továbbá nemes hagyomány, hogy adventi időszak négy hétvégéjén a felekezetek és a város vezetés közös gyertyagyújtással fejezi ki a debreceniek egységét.

Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, a karácsony az az ünnep ahol a katonák és a családjaik legjobban érzik, hogy milyen nehéz az a szolgálat, amit nap, mint nap a magyar emberekért megtesznek. Idén is több száz katona szolgálatteljesítés közben 1000 kilométerről csak gondolni tud majd családtagjaira karácsonykor. A dandártábornok köszönetét fejezte ki a városnak, az egyházaknak és azoknak, akik segítik, támogatják őket az év 365 napján, ezért hálájuk jeléül december 2-án 19:00 órakkor ünnepi koncertet adnak a Kölcsey Központban.

Fekete Károly püspök gondolataiban kiemelte, az előkészületek már ugyan haladnak, de vajon jelen van-e az az örömteli készülődés? Majd hangsúlyozta, a mai világban sok minden eltereli az ember figyelmét a karácsony központi üzenetéről, amely az öröm befogadása, vagyis Jézus Krisztus befogadása.
A református püspök arról is tájékoztatott, hogy a nevelőszülői hálózat és a református szeretetszolgálat több száz gyermeket ajándékoz meg a készület ideje alatt a Nagytemplomban. Advent utolsó vasárnapján pedig a Magyar Televízió Istentiszteletet közvetít a Nagytemplomból. Érdekességként még azt is elmondta, hogy a debreceni Kistemplomban Kiszel István által 1880-ban épített hosszú évtizedek óta némán álló orgona karácsony első napján újra megszólal.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmondta, a karácsonyt csak keresztény módon lehet megélni, mivel a szeretet ünnepe csak az Isten szeretetének köszönhető. Nem szabad elválasztani a keresztény szemlélettől, értékektől. Örömmel tapasztalja, hogy Debrecen ezt vállalja, és így azok is rátalálhatnak az ünnep lényegi értékeire, akik ezt nem tartanák természetesnek.

Törő András püspöki titkára elmondta, Krisztus király vasárnapján befejeződött az egyházi év és advent első vasárnapjával az új egyházi év indul el. Advent mindig a várakozásnak az időszaka és tulajdonképpen az Úr eljövetele. Ez nem más, mint egy válaszadás az embernek a kérdésére, hogy milyen a létező Isten. Az ünnepre hangolódva megtudhatjuk, hogy Ő egy szerető Isten, szeretetből teremtett bennünket, és ezt a szeretet ünnepeljük karácsony ünnepén, azon az éjszakáján, amikor Isten közénk érkezik.
A méltó ünneplés felkészülésére a különleges hangulatú hajnali, az úgynevezett roráte misék régi hagyománya segít. A korai misén való részvétel áldozattal jár, ahol a közösségben találkozunk egymással, találkozunk Istennel. Emellett, adventi koszorú készítésre is várják az érdeklődőket az egyházközségek, majd minden szombaton, illetve vasárnap ünnepélyes gyertyagyújtás lesz a templomainkban. December 24-én éjfélkor a Szent Anna Székesegyházban, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés mutat be ünnepi szentmisét.

Asztalos Richárd evangélikus lelkész elmondta, az adventi gyertyagyújtás szokása egy német evangélikus lelkészhez köthető. Az általa alapított bentlakásos intézményben, olyan fiatalok tanulhattak, akiknek a szülei nem tehették meg azt, hogy taníttassák tehetséges gyermekeiket. Az ünnepre csak együtt tudtak készülni, egy régi nagy kocsikereket az adventi napoknak megfelelő számú gyertyával és fenyőágakkal, az örök élet ábrázolása végett feldíszítettek. A gyertyákat meggyújtva, énekelve imádkozva készültek a szentestére.
A lelkész azt is hangsúlyozta, hogy az igazi ünnepet nem más, mint az Isten teremti meg számunkra. Közösségével igyekeznek a családokra figyelni: családos istentiszteletet, családi karácsonyt, filmes délelőttöt szerveznek.

Bereczki Lajos lelkész kiemelte, hogy a baptisták is részt vesznek a várossal és a felkezetekkel együtt a szervezett adventi alkalmakon. Mint mondta, két adventre készülnek, amikor Jézus, Isten fia emberré lett, hogy megváltson minket, valamint várakoznak a második adventre is, Jézus Krisztus dicsőséges végső eljövetelére.
Az adventi időben a baptista szeretetszolgálat több tízezer gyerekhez juttat el ajándékokat. Ők a debreceni rendezvényeken is jelen lesznek adománygyűjtésben, reményszolgálatban is részt vesznek.

Sipos Barnabás parochus kihangsúlyozta, hogy a város igazán büszke lehet arra, hogy nem csak az ünnepek előtt, hanem bármilyen élethelyzetben számíthat egymásra mind a város vezetése és az egyházközösségek tagjai is. A karácsonyi programokban a debreceni ortodox egyházközség is bekapcsolódik, a gyertyagyújtás alkalmával, adománygyűjtő lehetőség is lesz majd templomukban. Január 5-én este 7 órától ortodox karácsonyi koncertre hívja az érdeklődőket.

Végül Bódor Edit ügyvezetője emelt ki néhány programot az adventi időszak kezdeti időszakából. December másodikán kézműves foglalkozásra hívja a kicsi gyerekeket a Kölcsey Központba, majd advent vasárnapjain az ünnepi gyertyagyújtás felemelő pillanatainak közös megélésére várják a város lakosságát a Nagytemplom elé. Útjaink című programsorozatban a különböző felekezetek képviselői a közös emlékeikről, üzenetekről tesznek tanúbizonyságot így a római püspöki szinódusról is hallhatunk beszámolót a szinóduson Magyarországot képviselő Palánki Ferenc megyéspüspöktől és Kocsis Fülöp érsek-metropolitától szintén a Kölcsey Központban. Továbbá az Apolló mozi a felekezetek által kiválasztott filmek megnézésére ad lehetőséget négy héten keresztül.

A sajtótájékoztatót követően a Régi Városháza udvarán kalács és bejgli kóstolót tartottak a debreceni cukrászdák jóvoltából a Debreceni Helyőrségi Zenekar közreműködésével. Hat debreceni cukrászda összefogásával a 201 éves születésnapot a 201 méter foszlós kalács kínálásával ünneplik, szombat délután négy órakkor a Régi Városházán. Az idei adventi kalendáriumot, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjai készítették el.

Szöveg és fotó: Zelenák Annabella
médiaképzős hallgató

Címlap fotó: C.Kiss Ilona

 • Galéria:
  • CKI_1660-
  • CKI_1660-1
  • DSC_0001-1
  • DSC_0011-1
  • DSC_0013-1
  • DSC_0015-1
  • DSC_0018-1
  • DSC_0020-1
  • DSC_0030-1
  • DSC_0039-1
  • DSC_0042-1
  • DSC_0045-1
  • DSC_0046-1
  • DSC_0054-1
  • DSC_0058-1
  • DSC_0060-1
  • DSC_0066-1
  • DSC_0067-1
  • DSC_0073-1
  • DSC_0094-1
  • DSC_0096-1
  • DSC_1013-1