2018. december 09., vasárnap 16:56

Lelki programra hív a Szentírás - Palánki Ferenc megyéspüspök gondolatai advent második vasárnapján

„Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit” (Lk 3,4)— szólít fel bennünket Keresztelő Szent János advent második vasárnapján elhangzott evangéliumi szakaszban, amely adventi programként is szolgál számunkra. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök advent második vasárnapján a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét. Homíliájában a próféta figyelmeztetésére utalva hangsúlyozta, mi is készítsük a helyet a szívünkben Istennek — aki eljön hozzánk —, majd segítsünk ebben másoknak is.

A megyéspüspök kifejtette, a Szentírás minden szava hozzánk szól, de az adventi időben Isten különleges módon üzen nekünk. „Vesd le a gyász és az ínség ruháját, öltözzél annak a dicsőségnek díszébe, amelyet Isten ad neked mindörökre” (Bár 5,1). Az ószövetségi olvasmányban Isten kéri ezt tőlünk. De hogyan tegye ezt meg, az, aki gyászol, vagy az élet terheit hordozza? Az emberben ott van annak a készsége, hogy túllát az evilági dolgokon, a nehézségeken, hiszen már elérkezett hozzánk az Úr. Mindig a jelen helyzetből kell kihozni a legjobbat és az Isten ehhez segítséget nyújt — folytatta gondolatait a megyéspüspök. Isten a törvényeihez kegyelmet is adott nekünk, hogy azoknak eleget tudjunk tenni. Ő a nehézségek, a szenvedés elviselésében sem hagy bennünket magunkra. A jelenléte tesz bennünket igazán boldoggá, nem pedig az, hogy mindig sikerülnek a dolgaink.

Szent Pál arra buzdítja a megtért híveit, hogy Krisztus szeretetében feddhetetlen életet éljenek, és akkor „bővelkedni fogtok az igaz élet gyümölcsében, amelyet Jézus Krisztus szerzett, Isten dicsőségére és tiszteletére” (Fil 1, 11). A püspök atya hangsúlyozta, ez bennünket is lelkiismeret vizsgálatra szólít fel. Tegyük fel magunknak a kérdést: Hogyan állunk Isten előtt? Fedhetetlen-e az életünk? Törekedjünk arra, hogy tiszta szívvel fogadjuk Istent, hogy „ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden ember meglátja az Isten üdvösségét” (Lk 3,5).

Ezután a főpásztor három dolgot emelt ki, amelyre Keresztelő Szent János mutat. A próféta először is azt hangsúlyozza, hogy Isten a pusztában szól hozzánk, amely jelképesen az Istennel való találkozás lehetőségének a helye. A másik fontos dolog, amit megtudhatunk a prófétától, hogy valóban szól hozzánk Isten. Sokszor nem halljuk Őt, mert zajt keltünk, nem figyelünk, vagy nem akarjuk meghallani, mert, talán kellemetlen lenne az számunkra, amit mondani akar. Harmadszor pedig azt láthatjuk, hogy a próféta elindult, és teljesítette mindazt, amire az Isten hívta.

Isten a személyes találkozásban szól hozzánk, segíteni akar kegyelmével, hogy az adventi programot — amely egész életre szól —, meg tudjuk élni, az akadályokat fel tudjuk oldani és egyenes emberek legyünk, amikor találkozunk az Úrral — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0006-1
  Fehér Gábor:
  • WP_20181209_001[1]
  • WP_20181209_003[1]
  • WP_20181209_007[1]