2018. december 14., péntek 12:08

Új kápolnát szenteltek fel a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban

2018. december 11-én jelentős történt intézményünk életében, hiszen új kápolnával gazdagodott iskolánk, amelyet Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya Szent II. János Pál pápa tiszteletére szentelt fel.

Az intézmény öt éve került a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába, épületünk teljesen megújult, az utóbbi években, új tantermekkel, ebédlővel, tornacsarnokkal gazdagodtunk. Palánki Ferenc, debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya kezdettől fogva támogatta azon szándékunkat, hogy a felújított iskolaépületben kialakítsunk egy kápolnát. Így ma már egy gyönyörű hajléknak örülhetünk, ahová bárki betérhet, hogy elcsendesedjen és imádkozzon.

Korunk pápájának Szent II. János Pál püspöki jelmondata, amit később pápaként is megtartott: Totus Tuus (Egészen a Tiéd). Ő példát ad nekünk abban, hogyan bontakoztassuk ki hivatásunkat egy Istennek szentelt életben. Ehhez kérjük az ő közbenjárását.

A püspök atya arról beszélt elmélkedésében, hogy biztosak lehetünk abban, hogy Isten felénk irányuló szeretete megkérdőjelezhetetlen. Az ember Istenhez fűződő viszonya viszont gyakran meggyengül. Az határozza meg mindennapjainkat, mennyire vagyunk képesek szeretni Teremtőnket, mennyire bízzuk rá magunkat hétköznapi teendőinket végezve.

A kápolnában az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztust az örökmécs fénye jelzi, amely Seregély István nyugalmazott érsek atya ajándéka. A szentmisében hálát adtunk azért a sok jóért, amit kaptunk és a Jóisten kezébe helyeztük további munkánkat.

Egy közösségben mindig a lelki építkezés a legfontosabb. Gyönyörű környezetben kezdhettük az idei tanévet, de a folyamatos lelki megújulás elengedhetetlen ahhoz, hogy modern iskolánkat megtöltsük Istennek tetsző élettel. Kápolnánk az imádság helye lesz, ahol tanárok, technikai dolgozók, diákok lehetőséget kapnak Istennel való kapcsolatuk ápolására. Ahogyan a szentélyben lévő felirat is hirdeti: ,,Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket” (Mt 11,28).

Magyarné Takács Bernadett
pedagógus

 • Galéria:
  • 16-1
  • 18-1
  • 23-1
  • 32-1
  • 40-1
  • 42-1
  • 46-1
  • 51-1