2018. december 16., vasárnap 15:11

Karnyújtásnyi távolságban a szeretet

„Ekkor megkérdezte Jánost a tömeg: „Mit cselekedjünk tehát?” Ő azt felelte nekik: „Akinek két köntöse van, ossza meg azzal, akinek nincsen; és akinek ennivalója van, hasonlóképp tegyen.” Odajöttek a vámosok is, hogy megkeresztelkedjenek és megkérdezték tőle: „Mester! Mit cselekedjünk?” Ő ezt válaszolta nekik: „Semmit ne követeljetek azon felül, ami elő van írva nektek.” Megkérdezték őt a katonák is: „Hát mi mit cselekedjünk?” Azt mondta nekik: „Senkit se bántalmazzatok, ne zsaroljatok, és elégedjetek meg a zsoldotokkal.” A nép pedig várakozott, és mindenki tanakodott szívében János felől, vajon nem ő-e a Krisztus. János így szólt mindnyájukhoz: „Én csak vízzel keresztellek titeket. De jön, aki erősebb nálam, akinek nem vagyok méltó a saruszíját megoldani. Ő Szentlélekkel és tűzzel fog megkeresztelni titeket. Szórólapátja a kezében van, és megtisztítja szérűjét. A búzát összegyűjti a magtárjába, a pelyvát pedig olthatatlan tűzzel elégeti” (Lk 3,10-18)

A szeretet igazságot követel. A Katekizmus Kompendiumában olvassuk: „Az igazságosság állandó és szilárd akarat arra, hogy megadja másoknak azt, amivel tartozik nekik.” (301) Ebben a szakaszban Keresztelő Szent János két szinten mutat rá az igazságra a felebarátom felé. Az első szinten azt mondja a vámosoknak és a katonáknak, hogy legyenek megelégedve, azzal a pénzzel, amit megérdemelten kapnak. A második szint tovább megy. Azt kéri, hogy osszuk szét a feleslegünket a szükséget szenvedők között. Ez a felesleg bárhol jelentkezhet: szekrényünkben, az éléskamránkban, a bankszámlánkon. Mit tudok szétosztani a szegények között? Egy mondás úgy tartja: Élj szerényen, hogy mások is egyszerűen élhessenek!

Azzal, hogy János felszólítja az embereket a felebaráti szeretetre és az igazságra, föl akarja őket készíteni a Messiás eljövetelére. A felebarátok iránti nyitott a szívek nélkül képtelenek lennének Krisztus erőteljes üzenetének befogadására. A felebaráti szeretet előkészíti a szívet az evangéliumi mag befogadására. Ha a Krisztussal való kapcsolatom kihűlne, csak meg kell kérdeznem: Hogyan szeretek? Önmagam megtalálásához a kulcs mindenekelőtt Isten és mások szolgálatában van elrejtve.

Uram, számodra a szeretet a legnagyobb érték. Még a halálod előtti estén is ezt mondtad: „Új parancsot adok nektek, hogy szeressétek egymást; ti is úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket.” (Jn.13, 34). A karácsonynak fel kell ébresztenie a szeretetet a szívemben. Jézusom, hadd lássalak meg ma minden emberben, akikkel találkozni fogok.

Öröm-Hír Sajtóiroda - Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Regnum Christi elmélkedés

  • Galéria:
    • ezust_gyertyak