2019. augusztus 16., péntek 09:05

„Legyen öröm az iskolakezdés!” – Egyházmegyénk családjai is részesülnek az iskolakezdési támogatásban

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász a mai nappal megkezdi az iskolakezdési támogatás kiosztását az egyházmegye kerületeiben (augusztus 16-án, Nyíregyházán, Rakamazon, Kisvárdán, Fehérgyarmaton, Mátészalkán, augusztus 19-én pedig Debrecenben és Polgáron).
Az egyházmegyénk az országos Katolikus Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés!” című segélyakcióján befolyt támogatásból is részesült így azzal együtt összesen egymillió Ft- értékű utalványt tud kiosztani. A pénzadományt — amelyet Mészáros Lászlótól, a szervezet egyházmegyei igazgatójától vesznek át a települések karitászcsoport vezetői —,  a csoportok önálló akciói során a településeken begyűjtött tanszerekkel, iskolatáskákkal egészítenek ki.

A Katolikus Karitász szervezet célja, hogy az országos összefogás során mintegy hatezer gyermeknek segíthessenek még az iskolakezdés első napjaiban.
„A Katolikus Karitász abban szeretne segíteni, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel induljon az iskolába” – hangsúlyozta Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója a segélyakció elindításakor. — „Minden évben sok gyermek megfelelő eszközök, ruházat és tanszerek nélkül kezdi meg az iskolát. Számos család a megélhetés költségeit csökkenti, és kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára, vagy nem fizeti be a szolgáltatási számlákat azért, hogy az iskolai költségeket rendezni tudja. Más családok hitelből oldják meg az iskolakezdést, így súlyos terhet jelent számukra a részletek törlesztése, más, a megélhetés szempontjából fontos költség kifizetése pedig bizonytalanná válik. Az anyagi hátrányok, az éhezés, a nélkülözés, az eszközök hiánya jelentősen befolyásolhatják a diákokat a tanulás során. A szegénység miatt kialakuló szégyenérzet, önbizalomhiány, a szegényes megjelenés, a megfelelő iskolai tanszerek, eszközök hiánya, a rendszertelen és nem minőségi étkezés mind hatással vannak a tanulásra és az iskolai közösségi létre. Ezért nagyon fontos, hogy minden lehetséges módon próbáljuk meg csökkenteni azokat a hátrányokat, amelyek a szegény családok gyermekeit érintik.” (Magyar Kurír)

Az ország tizenhat egyházmegyéjében nyolcszáz csoport és tízezer önkéntes segíti a segélyszervezet munkáját. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében 60 csoport 1 100 önkéntese vesz részt a karitatív szolgálatban.

A szervezet iskolakezdési akciója 2019. augusztus 1-jétől szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják. A Katolikus Karitász a külhoni magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak: iskolatáskákat, tanszereket visz több kárpátaljai és vajdasági településre.

A 1356-os adományvonal hívásával – egy hívás 500 forint támogatást jelent –, online adományozással pedig a szervezet honlapjánwww.karitasz.hu keresztül támogathatjuk a családokat.
Egy hívás egy színesceruza-készletet, tíz hívás egy iskolatáskát, míg ezer hívás száz gyermek támogatását segítheti. 25 millió forintból ötezer iskolás támogatása valósulhat meg.

A Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat, „Iskolakezdés” megnevezéssel: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008.

Örömhír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • img1.php