2019. szeptember 19., csütörtök 17:23

A Szent László-örökségút településeit bemutató vándorkiállítás nyílt a Görögkatolikus Metropolia Hivatalban

A Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az „Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” című pályázat keretében Debrecenbe is elhozta a Szent László-örökségút vándorkiállítást. A kiállítás Kisvárdáról indult el 2017 októberében és a magyar lovagkirályhoz kötődő örökségút településeit – többek között Kisvárdát, Laskodot, Székelyderzset és Tornaszentandrást – mutatja be. A kiállítás két hétig látogatható a Görögkatolikus Metropolia Hivatalban.

- Külön öröm és büszkeség nekem – mondta Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita atya a tárlat megnyitóján -, hogy Szent László nagy királyunk örökségének a nyomdokaiba lépve közvetíthetjük az ő magyarságtudatát és keresztény elköteleződését, melyre a mai világban, jól tudjuk, milyen nagy szükség van. Izgalmas a vándorkiállítás és az azt kísérő kötet a Lovagkirályról, amely az egész országot és a Kárpát-medencét is bejárta. Majd hozzátette: akár útikalauz is lehetne. Mindenfelé egy-egy emlék jelenik meg, mintha egy nagy utazó színhelyeit követnék. De tudjuk, hogy nemcsak utazásról volt itt szó, hanem ez a szent király mindenütt otthagyta a keze nyomát, vagy inkább a lelkének pecsétjét – mondta érsek atya és megjegyezte: ez a kiállítás talán kicsinek és szerénynek tűnik, de bízik abban, hogy Szent László örökségét közvetíti majd a debreceniek és a máshonnan érkező látogatók számára.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a Hierotheosz Egyesület és a közgyűlés közös munkáját emelte ki, és hozzáfűzte, reményei szerint a kiállítás hatására sokan az örökségeink nyomába erednek akár „bakancsos turistaként, akár busszal”.

Dr. Papp László polgármester köszöntő beszédében kiemelte, ez a kiállítás az összetartozás gondolata mentén született
- Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a Szent László-örökséget, a Szent László által képviselt gondolkodásmódot népszerűsítsük, a Szent László-kultuszt erősítsük az országban, a nemzetben, az egész Kárpát-medencében, hiszen Szent László országépítő munkássága a magyar nemzet összetartozásának és mai létezésének egyik nagyon fontos feltétele volt – mondta.
Hozzátette, Debrecen – Nagyvárad mellett – talán nem annyira hangsúlyos a lovagkirály életében, de olyan településként említhetjük, amely kapcsolódik Szent László életéhez, illetve halálához.
- A város Szent Lászlóhoz való kötődését igazolja az is, hogy van egy városrésze Debrecennek, amelyet ma is úgy hívnak, hogy Szentlászlófalva. Ez a körülmény is igazolja azt, hogy Debrecen fontos része és szereplője lehet annak az egységnek, annak a közös gondolkodásnak a megerősítésében, amely a lovagkirályhoz kötődik – hangsúlyozta a polgármester.

A tárlatmegnyitót követően konferenciát rendeztek, melyen Kapin István görögkatolikus parókus atya, a Hierotheosz Egyesület elnöke ismertette a program célkitűzéseit, az eddig megvalósult eredményeket és a további távlatokat.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök atya beszédében kiemelte, a hit nem magánügy, hanem személyes közügy.
- Szent László hite nem maradt a templomban. Hatással volt a hite az országra, és a Szent István-i örökséget vitte tovább.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint fontos Szent László király tisztelete és életművének ápolása.
- Leginkább az a feladatunk, hogy egyáltalán tudjunk róla, mert sokszor az az ember érzése, hogy méltánytalanul keveset tudunk az ő munkásságáról – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hozzátette, Szent László sokat fáradozott az ország újjáépítésében, melyben fontos szerepet játszott a gyökerekhez való visszatérés, amely ma is „biztos kapaszkodót jelent”.

Szabó Ödön, a román parlament képviselője szerint a Szent László-örökség nagyon fontos, melyet tovább kell vinni.
- Nekünk kell vinni az örökséget, hisz ez Nagyváradon, ahová temetkezett Szent László, amelyet alapított Szent László, amely a középkorban neki köszönhetően a térség legnagyobb zarándokhelyeként volt számon tartva Közép-Európában, ez az örökség bennünket, nagyváradiakat mindenképp kötelez.

A köszöntők után két szakmai előadást hallhattak a résztvevők. Elsőként dr. Kollár Tibor tudományszervező a Lovagkirály című kötetet mutatta be az érdeklődőknek, majd Szent László-kultusz a történeti Magyarországon címmel a kutatás új eredményeiről is beszámolt.
Végül Galambári Péter kánonjogász, a Miskolci Egyházmegye bírósági helynöke beszélt Szent László és Bizánc kapcsolatáról.

Az eseményen közreműködött a Szivárvány gyermekkar, a Lautitia kóruscsalád tagja, Deli Gabriella vezetésével.

Mikula Szílvia, dehír.hu

Fotók: Hajdúdorogi Főegyházmegye és Miskolczi János

 • Galéria:
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_2
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_58
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_60
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_64
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_65
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_66
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_70
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_74
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_85
  • 190919-Gorogkatolikus_vandorkiallitas_es_konyvbemutato-PL-MJ_88
  • IMG_6850
  • IMG_6887
  • IMG_6911
  • IMG_6915
  • IMG_6931
  • IMG_6936
  • IMG_6946
  • IMG_6950
  • IMG_6957