2019. november 29., péntek 08:38

Szívvel, lélekkel Debrecenért! – Advent első vasárnapjára több ezer embert várnak a város főterére

A karácsony ünnepére történő készülődésben kizárólag a külsőségekre építeni nem lehet - hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere. Az adventi sajtótájékoztatón a városvezető kiemelte, hogy Debrecennek különösen fontos, hogy mindig példaértékű módon tudnak az egyházakkal együtt ünnepelni. A közösségépítés pedig nem csak az advent időszakában, hanem egész évben, például a virágvasárnapi körmenet idején is működik. Az idei összefogásnak több új eleme van, például az a lelki alkalom, amikor december 1-én délután 5 órakor az egyházak vezetőivel és híveivel, illetve a Lautitia Gyermekkórussal együtt éneklik el a főtéren a "Dicsőség mennyben az Istennek" karácsonyi éneket. Papp László elmondta, hogy nagy várakozással készülnek erre a közös éneklésre, ahol a közönség saját telefonjának világításával az ünnepi fényjátékot is még emlékezetesebbé teheti.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta, hogy a helyőrségi zenekar hetek óta készül a december elsejei Adventissimo - Hordozd a gyertyát! című koncertre, amelyet a dandár ajándékaként a Kölcsey Központban ingyenesen lehet majd megtekinteni. Hozzátette, hogy az előzetes érdeklődés akkora volt, hogy egy nap alatt elfogytak a belépést lehetővé karszalagok. A dandártábornok rámutatott, hogy az adventi időszak a hazájukat szolgáló katonák számára különösen nehéz időszak, mert családjuktól távol, a világnak kevésbé békés felén töltik a szeretet ünnepét. Ezzel az ünnepi koncerttel a zenén keresztül nekik is szeretnének üzenni.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint Debrecenben az ünnepre való készülődést, a lelki felkészülést jól szimbolizálja a négy vasárnapon, a négy gyertyagyújtás alkalmával használt "úton" kifejezés. A püspök elmondta, hogy advent első vasárnapján az "Úton... áldás és fény" szimbolikája megtestesíti azt a közös törekvést, hogy mindenki áldást nyerjen és az ünnep fényeitől elindulva eljussunk a belső világosságig, amely egész életünkben megmaradhat.

Krakomperger Zoltán, a Szent Anna Főplébánia plébánosa tolmácsolva a debreceni római katolikus hívek közösségének észrevételét, elmondta, hogy a debreceni advent programjai évről-évre egyre inkább, mély lelki tartalmat közvetítenek. Ez a készülődés pedig méltó Debrecen városához - hangsúlyozta a plébános, majd elmondta, hogy az adventi időszaknak két része van. Az első advent első vasárnapjától december 17-ig tart. Ez az időszak Urunk második dicsőséges adventjét, eljövetelét, különösképpen is a fókuszba állítja, december 17-től pedig a történelmi úrjövetet megelőző eseményeket idézzük fel a szentírási szövegek felolvasásával, a hozzáfűzött elmélkedésekkel és a különféle misztérium játékokkal is, mint pl. a szent család-járással. Ez utóbbit 9 napon keresztül tartják, felidézik imádsággal, énekléssel, elmélkedéssel azt, hogy a történelmi úrjövetet megelőzően mi is volt az üdvözítő Istennek a terve azáltal, hogy egyszülött Fiát, a mindennek megváltóját egy családba küldte el. Emellett a történelmi úrjövetre való emlékezésnek a gazdagságát az is szolgálja, hogy el tudjuk sajátítani, amit megkaptunk, hitbeli elődeink értékes hagyományából, azt valljuk a magunkénak. Az elsajátítás művészetéhez pedig nagyban hozzájárul az adventi hitéleti programoknak a sorozata. Úgy, mint a hétköznap reggel 6-kor kezdődő rorate szentmise, ez áldozathozatallal jár. Minden esetre elgondolkodhatunk azon, hogy ezzel a szentmisével mi gyönyörű jelképet juttatunk kifejezésre milyen volt a világ az üdvözítő elérkezését megelőzően, és milyenné vált a világ az ő eljövetelével, és a benne hívők közösségének elkötelezett tanúságtételével.

Kapin István, az Attila téri görögkatolikus egyházközség parókusa szerint Szenteste előtt, advent utolsó vasárnapján a bölcsek útját követve, a debreceni közösség meg is érkezik az úton, amikor a főtéren az adventi koszorú negyedik gyertyáját is meggyújtják. A parókus arra is felhívta a figyelmet, hogy december 22-én dr. Csókay András idegsebész tanúságtételére is sor kerül a főtéren. A számos díjjal kitüntetett idegsebészt ugyanis az orvostudomány mellett a hit kérdései is foglalkoztatják: úgy gondolja, hogy ő csak kezel, Isten pedig gyógyít. Advent utolsó vasárnapján 18 órától a Kölcsey Központban a lelki béke megtalálásáról is beszélgethetünk vele.

Nemes József, a Lautitia Gyermekkar, Ifjúsági Vegyeskar és Kamarakórus karnagya csatlakozva Kapin atya gondolatához, hogy az "úton megérkezni is jó", elmondta: a kórus szinte egész évben úton volt, számos fellépésük pedig Debrecen jó hírét hirdette a nagy-világban. Most pedig nagy örömükre - hangsúlyozta Nemes József - december 7-én "hazaérkezik" a Lautitia, hogy a Főnix Csarnokban egy nagyszabású fellépéssel köszönje meg a kórus elmúlt 60 évét. "Messze zsong a hálaének" című koncertjükön egy hatalmas, 320 négyzetméteres színpadon több száz, egykori diák fog ismét együtt énekelni.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője elmondta, hogy egy rendezvényszervező csapat munkájának az egyik legnagyobb elismerése az, ha a programok üzenetei célhoz érnek és jó érzést keltenek a résztvevőkben. A Debreceni Advent rendezvénysorozata egy ilyen alkalom, ahol idén több újdonság is lesz, amelyek még szebbé teszik az ünnepi készülődést. A szakember több esemény közül kiemelte, hogy december 1-től egészen 22-ig a Kossuth téri nagyszínpadon "Óriás Kalendárium" lesz. Ennek ablaka minden nap 18 órakor kinyílik, és azt üzeni nekünk, hogy figyeljünk oda azokra az értékekre, amelyeket olykor magától értetődőnek veszünk! A színpadon a koncertek és a fellépők mellett Debrecen városrészeinek közösségei itt ajándékozzák meg azokat a tagjaikat, akik önkéntes vállalásaikkal sokat tesznek társaik jólétéért, boldogulásáért. Ezért is választották a programsorozat mottójául, hogy szívvel-lélekkel Debrecenért!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Adventi Kuckó gyönyörű faházát Farkaslakáról Kovács István és családja készítette, akit Debrecenben a kürtőskalácsai miatt már jól ismernek.

Örömhír Sajtóiroda – Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Szabó Dávid sajtóapostol
Forrás: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

 • Galéria:
  • 7M7A4327
  • 7M7A4339
  • 7M7A4344
  • 7M7A4350
  • 7M7A4364
  • 7M7A4390
  • 7M7A4398
  • 7M7A4403
  • 7M7A4405
  • 7M7A4421
  • 7M7A4428
  • 7M7A4430
  • 7M7A4432
  • 7M7A4436
  • 7M7A4464
  • 7M7A4465
  • 7M7A4488
  • 7M7A4498
  • 7M7A4515