2019. december 19., csütörtök 11:38

Isten - mint ahogyan Keresztelő Jánost -, bennünket is előkészít a feladatunkra – Rorate szentmisét mutatott be Palánki Ferenc megyéspüspök

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a karácsony előtti héten Debrecen római katolikus templomaiban mutat be rorate szentmiséket. December 19-én a Szent Család-templom híveihez érkezett, amely napon a Keresztelő Szent János születésének hírüladásáról szóló (Lk 1, 5-25) evangéliumról elmélkedett.

Püspök atya homíliájának bevezetőjében elmondta, a pszichológiai kutatások igazolják, hogy az embert az anyaméhben (a prenatal időszakban) ért hatások meghatározzák későbbi fejlődésében. Keresztelő Szent János – akinek Isten különleges feladatot szánt, hiszen ő készítette elő Jézus útját –, már születése előtt nem hallott hitetlen szót. Az apja, aki kételkedett az angyal szavában, nem szólalhatott meg gyermeke születéséig. Édesanyja pedig öt hónapig titkolta várandósságát. Akit Isten különleges és fontos feladattal bíz meg, azt az embert felkészíti
Mindannyiunknak különleges a feladata, mert emberek vagyunk. Az első és legfontosabb, hogy kövessük Jézust, legyünk mi is Isten gyermekei, jó keresztényként gyakoroljuk hivatásunkat, legyünk szeretetben ott, azon a helyen, ahol élünk – emelte ki püspök atya.

Azt a feladatot, amit végzünk, csak mi tudjuk ellátni minden élethelyzetben és életkorban. Isten tehát bennünket is fel akar készíteni arra a feladatra, amire a mai napon is hív. Tudunk-e Isten jelenlétére figyelni, észrevesszük-e a találkozásokban Isten küldötteit, meghalljuk-e angyalának a szavát, aki azt mondja Zakariásnak: „Ne félj, Zakariás, mert imád meghallgatásra talált!” (Lk 1,13). Isten meghallgat bennünket – figyelmeztetett Ferenc püspök atya az éberségre.

Nem egyszerű dolog hinni. Láthatjuk, hogy még Zakariás, a pap is hitetlenkedik. Úrrá kell lennünk a kételkedéseinken, mert Isten csodás dolgokat tud művelni, még akkor is, ha a bűneink, önzésünk miatt nem mindig van nyitva a szívünk. Advent segít abban, hogy megéljük Jézus közeledését. A mai napon is ezt történik, találkozni akar velünk és azt mondja: Ne féljetek!

Jézus Krisztus rajtunk keresztül akarja szeretni az embereket és megvalósítani Isten országát. Vegyük észre a közeledését, a szeretetét, kegyelmét, amellyel el akar árasztani bennünket, hogy nagy dolgokat, a szeretet csodáit megvalósítsa! Törekedjünk minden nap megnyilvánulni a szeretetben a világ előtt, mert „Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását” (Róm 8,19) – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A5910
  • 7M7A5911
  • 7M7A5914
  • 7M7A5917
  • 7M7A5922
  • 7M7A5923
  • 7M7A5930