2014. október 28., kedd 01:00

Sík Sándor egyházmegyei verseny eredményei

Sík Sándor piarista tanár, tartományfőnök, a szegedi egyetem kiváló professzora, a magyarországi cserkészet egyik alapítója és a magyar lelki élet nagy alakja, aki híres konferenciabeszédeivel tömegeket mozgatott, s a nehéz helyzetben nemzedékek egész sorának adott reményt, a költészetben is maradandó értéket teremtett. Rónay László szerint olyan versmodellt hozott létre, amelyben az ősi, zsoltáros formákat ötvözi a szemlélődő ember himnikus hangjával.
Sajnos ő is a méltatlanul elhallgatott alkotóink közé tartozik. Szellemi, költői nagysága ellenére még a rendszerváltás után is kirekesztődött a magyar irodalmi kánonból. A nekünk nyújtott kincseit most kezdik csak felfedezni. A költő születésének 125. évfordulója alkalmából - a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményében - Sík Sándor tiszteletére és emlékére 2014. október 21-én megrendeztük az egyházmegyei szavaló- és rajzversenyt, valamint a költő verseiből egy zenés irodalmi estet.
A szavalóversenyre az egyházmegye intézményeiből 18 fő jelentkezett, ebből a versenyen 16-an jelent meg. A tanulók egy kötelező és egy szabadon választott Sík Sándor-verssel léptek a színpadra. Az alsó tagozat kötelező műve a Csigabiga című költemény volt, a felső tagozatosok a Légy csendességben, a középiskolások pedig A bűneimmel egyedül verset adták elő. A versenyzők színvonalasan szerepeltek. A kicsik teljesen azonosulni tudtak a csigabiga-sorssal: a csigabigát féltő-óvó szeretettel, átéléssel mondták a verset. A helyezettek szinte dramatizálva jelenítették meg az állatka sorsát. A nagyobbak, különösen a középiskolások már egész komoly Sík Sándor-interpretációval, művészi módon adták elő a kötelező és szabadon választott műveket.

A szavalóverseny eredményei:

Alsó tagozat:

I. Grajczárik Ádám (Szent Imre Katolikus Gimnázium)
II. Máté Eszter Katalin (Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)
III. Papik Petra (Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)

Különdíj: Lőrincz Anna (Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola)
Dicséret: Szarka Eszter (Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola)
Szondi Alexa (Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola)

Felső tagozat:

I. Ilosvai András (Szent Imre Katolikus Gimnázium)
II. Király Anna (Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)
III. Nagy Lilla Veronika (Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola)

Különdíj: Kovács Ádám (Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)
Dicséret: Szopkó Antónia (Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

Középiskola:

I. Prokopics Stella (Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola)
II. Balogh Dóra (Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola)
III. Tulipán Cintia (Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)

Különdíj: Antal László (Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)
Dicséret: Balogh Andrea (Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

Az eredményhirdetésre várva a versenyzők a vendéghallgatókkal együtt megtekintették a rajzversenyre benevezők munkáit és gimnáziumunk állandó avantgárd tárlatát, a Vendégszövegek elnevezésű Papp Tibor-termet.
Délután 17 órai kezdettel pedig Sík Sándor-esten vehettek részt az érdeklődők. A zenés irodalmi esten Molnár Zsolt gordonkaművész közreműködésével Juhász Árpád színművész adta elő a költő verseit.
A szavaló-és rajzverseny, valamint a Sík Sándor-est közel hozta azokhoz a diákokhoz is a költő üzenetét, akik csak kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerték az ő művészetét. S ha csak egyetlen költői üzenet, szó vagy szókapcsolat, a gordonkajátékból egy dallamív jutott el hozzájuk és érintette meg a lelküket, akkor is már elmondhatjuk, hogy megérte megszervezni ezeket a rendezvényeket.

Debrecen, 2014. október 24.
Dr. Kelemen Erzsébet
 a szavalóverseny zsűrijének elnöke,a Sík Sándor-est szervezője