2006. október 02., hétfő 02:00

Emlékmise Debrecenben

A debreceni hívek emlékmisét ajánlottak fel, a szabadságharc, és az azt követő megtorlás élő és elhunyt debreceni hőseiért, áldozataiért, és egyben imádkoztak a nemzet megújulásáért nemzeti ünnepünkön október 23-án a Szent Anna székesegyházban. A szentmisét, amelybe a KÉSZ debreceni csoportja is bekapcsolódott Bosák Nándor megyéspüspök mutatta be, debreceni papok részvételével.
A püspök atya beszédében a nemzetünk megújulásáért felajánlott elmúlt heti fatimai nemzeti zarándoklatot emelte ki, amikor a zarándoklat helyszínének a megválasztására, a fatimai jelenés, valamint a történelmi események időpontjainak összefüggéseire utalt. „A fatimai üzenet kapcsolatban van azokkal a gondokkal, feladatokkal, amely a nemzeti megújulásunkat, és az 56-os szabadságharcra való emlékezéseinket hordozza és jelenti. A portugáliai kegyhelyen 1917-ben a Szűzanya több alkalommal jelent meg három pásztor gyermeknek, különböző üzeneteket adva. Ugyanebben az évben – amely az I. világháború utolsó éveihez is tartozott –, Oroszországban győzött a kommunista forradalom, és ezzel egy istentelen uralom kezdődött a kommunizmus világában. A Szűzanya kérte a gyermekektől, engeszteljenek, imádkozzanak és azt is kérte, hogy ajánlják fel magukat az emberek a Szűzanya Szeplőtelen Szívének, valamint Oroszországot is ajánlják fel. Fatimában, a világ egyik legnagyobb zarándokhelyén az 1956-os forradalom leverése után a világon szétszóródó magyarok egy keresztutat építettek, mintegy kifejezve egybetartozásukat, reményüket a magyar nép fölemeléséhez. A 15 állomást, amely a föltámadást jeleníti meg, a rendszerváltás után 1992-ben állították fel, abban a reményben, hogy az ezt követő időszak meghozza a föltámadást a magyar nemzet számára". Az elmúlt heti fatimai zarándoklaton a magyar hívők megújították a felajánlásunkat. A püspök atya kérte a debreceni híveit is, hogy csatlakozzanak ehhez a fölajánláshoz, kérve a Szűzanyát, hogy adjon erőt és bátorságot, az igaz, elkötelezett keresztény élethez. Majd utalt október 23-a liturgikus – Kapisztrán Szent János – ünnepére is, aki 550 éve idegen földről érkezve harcolt a magyar nép szabadságáért a pogány nép ellen.

„Mária kívánsága, hogy szeplőtelen szívének ajánljuk fel magunkat. A felajánlás tehát közbenjárás kérés Mária oltalmát kérve, valamint útmutatást is jelent a tiszta, a bűntelen, az Istenre tekintő ember eszméje felé" – fejezte be gondolatait a püspök atya.

Debrecenben a Szent Anna székesegyházban az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett kiállítást 2006. október 28-ig lehet megtekinteni.

Verses-zenés összeállítással emlékeztek meg a debreceni Szent Anna székesegyház hitoktatói az 1956-os forradalom és szabadságharcról, október 23-án 17.15-kor a templomban.

Kovács Ágnes
sajtóiroda