2006. október 25., szerda 02:00

Emlékkiállítás a debreceni Svetits Gimnáziumban

A debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthonban „Ifjúság, gyúlj a világ szemén fénnyé!" című '56-os eseménysorozat keretében rendeztek emlékkiállítást 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve. A kiállításon a diákok családjainak összegyűjtött relikviáit korabeli berendezés tárgyain elhelyezve tekintheti meg az érdeklődő közönség. A falakon, szekrényeken olvashatjuk azokat a gondolatokat, megfogalmazott érzéseket, kérdéseket is, amelyek a múlt feltárása, emlékek felidézése, családi történetek meghallgatása során fogalmazódott meg a diákokban. Az asztalon Kovács János és Csics Gyula naplója várja a diákokat, amelyből megtudhatják, hogy 1956-ban hogyan látták a forradalom eseményeit a 13 éves fiúk.

Az iskola osztályai folyamatosan látogatják a kiállítást. Van, ki újra visszatér, elmélyülni a börtönből megírt sorok között, megtalálni az érzést, megismerni '56 üzenetét, a rácson túlmutató igazságnak és a hitnek győzelmét.
A tárlatvezetést a diákokra bízták nevelőik. Sütő Lili a 10. évfolyamból naponta több alkalommal is kalauzolja társait. A történetek, a halálraítélt fiatal nők neveinek újraismétlése nem múlik el nyomtalanul. A kiállítás egy személyes élményről is beszámol. Nádudvari Virág 10-es tanuló, a nagymamája Gönzcöl Anna emlékeit idézi, relikviái öccse, Gönczöl Dezsőnek állít emléket, aki a szegedi József Attila Főiskola hallgatójaként vett részt a forradalom eseményeiben, majd 8 éven keresztül börtönbüntetését töltötte. Gönczöl Dezső kiállított tanulmányrajzai, festményei, versei, regényei ígéretes tehetségről tanúskodnak, akinek karrierjét több ezer sorstársához hasonlóan derékba törte a kommunista hatalom

Kovács Ágnes
sajtóiroda