2006. szeptember 10., vasárnap 02:00

Hálós kisközösségi találkozó Debrecenben

„...menjetek haza és keressétek meg a többieket..." idézte Dr. Turóczy György, a Háló katolikus közösségek kárpát-medencei hálózatának atyja Roger testvérnek egy taizéi találkozón elhangzó útravaló mondatát. Benne akkor fogalmazódott meg a Háló létrehozásának, a közösségek láncszerű összetartozásának, ezzel erősebbé tételének gondolata, amely törekvés ma már mintegy 1000 kisközösség hálószerű összekapcsolódását jelenti, bizonyítja ezt az évente megtartott 50-60 találkozó is.
A debreceni katolikus közösségek „hálós" misével egybekötött találkozóját immár harmadik alkalommal rendezték meg a városban, ezúttal a Szent Család római katolikus templomban azzal a céllal, hogy a csoportok ne elszigetelődve, hanem egymás életét ismerve munkálkodjanak, erősítve ezáltal Debrecen katolikus életét. Az összejövetelre mintegy 10 közösség képviseltette magát.

– Jó-e kisközösséghez tartozni? Ha a közösség tagjai látják, hogy nincsenek egyedül, akkor megérzik a Szentlélek erejét, és ez megvédi őket az elszektásodástól, az elszigetelődéstől. – Juhász Imre baktalórántházi plébános a közösség fontosságát emelte ki, példaként említve az ősegyház közösség modelljeit is a találkozó szentmiséjén. – Jézus Krisztus az első kisközösség alapítója nem tömegekben gondolkozott, hanem egy szűk közösséget, az apostoli kollégiumot készítette fel az evangelizálásra. Az Újszövetségben sok kisközösségi modellel találkozunk, ahol a Szentlélek ezernyi sokszínűsége fedezhető fel – utalt többek között Szent Pál Timoteushoz írt levelére, ahol az egyház szervezetét a tekintélyt a presbiter és a püspök szerepét, emelte ki. A kolosszeiekhez írt levélben a közösség úgy szerepel, mint Krisztus titokzatos teste. Az Apostolok Cselekedetei és Lukács evangéliuma az egyház és a lélek kapcsolatáról szól. Jézus Péterre bízta az egyház tagjait – emelte ki az egyházhoz való tartozás fontosságát Imre atya. Ha az egyház épületéből hiányzik egy elem, akkor ott be lehet látni. Egy ember sokszor ki-be jár egy közösségbe, így a stabilitás gyengül és veszélyeztetettebbé válik.

– Kellenek látványos, demonstratív megmozdulások. A közösségnek mindig a szegények oldalán kell állnia. A tetteinknek, a szavainknak, az életformánknak Jézushoz hasonlóan hitelessé kell válnia. A jó cselekedet igazán akkor válik élővé, ha az át van imádkozva. Az ima elengedhetetlen a közösség életéből.

Gaga Zsuzsa és Bittsánszky Lotti rendszeresen részt vesznek a hálós találkozókon jelenlétükkel, tapasztalataikkal bátorítják a részvevőket. Gaga Zsuzsa szemléletes példával kiemelte: „A Háló megtart, fölfog az eséstől, a leeséstől. Jézus sem kívánja tőlünk, hogy háló nélkül táncoljunk a kötélen. Akik rendszeresen részt vesznek a találkozókon, azok erősítik a hálót..."

A találkozón Báránkó Andrásné főszervező, munkatársaival bemutatta a Szent Család plébánia Szent Mónika közösségét, valamint az Ifjúsági Zenekar népes táborát is megismerhették.

„...menjetek haza és keressétek meg a többieket..." a háló tovább szövődik, újabb közösségek, újabb tagok megismerésével tovább erősödik. Ezt a célt szolgálják ezek a találkozók.

Kovács Ágnes
sajtóiroda