Nyomtatás
2006. szeptember 25., hétfő 02:00

Megújul a furtai Római Katolikus templom

Furta Berettyóújfalutól 15 km-re D-Ny-ra - a Sárrét határában - fekvő település, amelynek lakossága megközelítőleg 1200 fő.
A 2001. évi népszámlálási adatok alapján többségében református (550 fő, 46,5%) vallású. A településen a katolikus hívők száma 334 fő (28,2%), ebből 11 fő görög katolikus. Az egyházközség lelkipásztori feladatait a Berettyóújfalu-i plébánia látja el.

Ez a kisközség tudhatja magáénak Hajdú-Bihar megye egyik legszebb és legnagyobb barokk római katolikus templomát.

A templom 1782-86 között épült, és 1791-ben szentelték fel Szent László tiszteletére. Külső hossza 35,40 méter, szélessége 13,00 méter, mely két oldalon a szentélyhez illeszkedő sekrestyével és hittanteremmel 17,50 méterre szélesedik. A toronysisak magassága a kereszt aljánál 33,10 méter.

A XVIII. század végén készült barokk stílusú márvány főoltár mellett, a Szentsír mellékoltár klasszicista stílusban a XIX. sz. első felében épült. Az orgonát Kiszel István debreceni mester készítette 1877-ben.

A templom 1958-tól műemléki védettség alatt áll.

Napjainkra a templom állaga mind külsőleg, mind belsőleg nagyon leromlott, helyreállítást igénylő állapotba került. A felújításhoz - többszöri pályázat benyújtása után - ebben az évben 8 millió Ft támogatást sikerült nyernünk a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ez még az állagmegóvást sem fedezte volna, a Püspöki Hivatal támogatásával azonban július közepén megkezdődhetett a külső felújítási munka.

A pályázat elkészítésében segítséget nyújtott Haranghy Sándor okl. építészmérnök, az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács tagja, aki a felújítási munkálatokat is megtervezte. A felújítás kivitelezési munkálatait a MEGA-BAU 2003 Kft. Végzi. A határidő: 2006. szeptember 30.

A felújítási munkálatok tehát folynak, melyek során azonban fény derült arra, hogy sokkal rosszabb állapotú volt a külső vakolat és a toronysisak, mint azt az előzetes felmérés mutatta, így sajnos a költségek tovább növekedtek.

Szeretnénk azt is, hogy a templom belülről is megszépüljön, így a belső helyreállításra újabb pályázatot nyújtunk be.

A templom mellet lévő plébánia épülete vidéki kúria jellegű, mely szintén felújításra szorulna, de anyagiak hiányában erre nincs lehetőség.

Köszönjük a püspökség támogatását, és mindazoknak a munkáját, akik részt vesznek a munkálatokban. Reméljük ez az impozáns épület megszépülve nem csak a híveknek szerez örömet, hanem a falu egyik legszebb és legértékesebb épületeként az idelátogatóknak is idegenforgalmi nevezetesség lesz.

Tóth Béla
Egyházközségi Képviselőtestület világi elnöke