2006. szeptember 07., csütörtök 02:00

Óvodaszentelés Kisvárdán

Ünnepélyes keretek között szentelték fel és adták át augusztus 31-én Kisvárdán a Szent László Szakközépiskola intézményéhez tartozó újonnan épült óvodát. A négy csoportot (100 főt) befogadó óvoda épületét felépítését a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 210 millió Ft-tal támogatta, valamint Kulcsár Attila Ybl díjas építészmérnök tervei alapján Gödény János műszaki ellenőr vezetésével a Nyírép Kft. valósította meg. A foglalkoztató szobákat már birtokba is vették a gyerekek, akik szép műsorral kedveskedtek a megnyitóra összegyűlt szülőknek, meghívottaknak. Az intézmény nevében Szokolay Judit vezető óvónő köszönte meg a sok-sok fáradozást és azt a nagy ajándékot, amit ez az új és korszerű épület jelent számukra. Bosák Nándor püspök atya, mint az intézmény fenntartója Isten áldását kérte az itt dolgozókra, a kisgyermekekre, szüleikre és minden jótevőre, bátorítva mindnyájukat, hogy a nehézségek közepette is kitartóan tegyenek tanúságot a keresztény értékekről.
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye által fenntartott és Rozinka Balázs igazgatásával működő intézmény nagy lépést tett ezzel a modern és korszerűen felszerelt óvodával, hogy megvalósítsák nagy tervüket; egy 3-23 éves korig tanulási és nevelési lehetőséget nyújtó római katolikus iskolaközpont létrehozását Kisvárdán. Az igazgató úr beszédében elmondta; az általános iskola indítását 2009-re tervezik, a tárgyi, személyi feltételek már adottak, az engedélyeztetés pedig folyamatban van. Igazából már csak ez az egy láncszem hiányzik, hogy óvodától - az ált. iskolával, szakközépiskolával, - egészen az érettségire épülő O.K.J.-s képzésekig, a fiatal életkor egészét átfogó nevelési centrum jöjjön létre. Egyházmegyénkben eddig egy katolikus oktatási intézmény büszkélkedhet ezzel a rendszerrel, a debreceni Svetits Intézet. 2007. őszétől Nyíregyházán a Szent Imre Gimnázium indít általános iskolát, teljesebbé téve a megyeszékhelyen a katolikus oktatás, nevelés rendjét. Három év múlva pedig Kisvárdán nyílik meg ugyanez a lehetőség.

Imádkozzunk mindnyájan katolikus iskoláinkért, hogy be tudják tölteni azt a fontos szerepüket, amely a keresztény hit, erkölcs szellemiség és piacképes tudás átadásával rájuk hárul.

Kovács Ágnes
sajtóiroda