2006. június 10., szombat 02:00

Pro Caritate Christiana díj

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006. esztendőben a Konferencia által alapított Pro Caritate Christiana díjban részesítette Dr. Anton Gots kamilliánus szerzetest.
Anton Gots a rendszerváltás utáni években kezdte meg tevékenységét Magyarországon a kamilliánus családok szervezésével a betegek, idősek, rászorulók anyagi és lelki megsegítésére. Ez mostanra az egész országot, sőt a határon túli területeket is behálózó mozgalommá fejlődött. Gots atya, 1995-ben települt át Magyarországra és 1995-ben megalapította a Magyarországi Kamilliánus Rendet Nyíregyházán az egyházmegye támogatásával. Ebben az évben lesz a 10 éves évfordulója annak, hogy a kolostort felszentelték (1996 junius 1,) Ettől kezdve a rendház Gots atya apostoli munkájának országos központjává is vált.

A Debrecen-Nyiregyházi Egyházmegye betegpasztorációs feladatát is ellátja, amely az egyházmegyén belüli 15-16 kórház lelkigondozói feladatának megszervezését jelenti. Gots Anton atya koordinálásával a kamilliánus családok tagjai közül hetenként 25-30 ember látogatja a betegeket Nyíregyházán.

A betegpasztorációs munka mellett a rászorulókat is segíti, hiszen Anton atya ausztriai kapcsolatainak köszönhetően hetente 10 tonnányi kamionszállítmány érkezik. A ruhák, cipők, bútorok, ápolási eszközök tárolására kialakított raktár soha nem telik meg, mert az adományok a szervezett munkának köszönhetően hihetetlen gyorsasággal gazdára találnak. Az utolsó tíz év alatt 6000 tonna szállítmány érkezett Nyíregyházára.

Kovács Ágnes
sajtóiroda