2007. március 26., hétfő 02:00

Adakozva gazdagodni: 150 kríziscsomagot osztottak ki

Dr. Saman Kotalavala támogató a születésnapját ünnepelve 150 db. tartós élelmiszercsomagot osztott ki a rászorulóknak 2007. március 23-án pénteken 11 órakor, a Szent Anna plébánia udvarán a Debreceni Karitász nappali melegedőjénél.
A Sri Lanka-i származású orvos – a tavaly elindult kezdeményezését folytatva születésnapi parti és ajándékok elfogadása helyett – megajándékozta a rászoruló embertársait. Saman doktor kezdeményezésének elsődleges célja, hogy felhívja a társadalom tehetősebb tagjainak figyelmét az adakozásra.

Orosz Lőrinc, a Szent Anna székesegyház plébánosa a csomagok kiosztása előtt utalt Árpád-házi Szent Erzsébet születési évének az ünnepére, kiemelve a magyar királylány áldozatos életét. „Szent Erzsébet szeretet ernyőt hozott létre a szegények számára. A fejedelemasszony nemcsak élelmet, hanem szívének, lelkének melegét szeretetével lelki gazdagságot is adott az embereknek. Az imádságon kívül az adakozás által mind az adakozók, mind az adományozottak lélekben gazdagodnak" – emelte ki Lőrinc atya az irgalmasság gyakorlását, mint emberi kötelességünket.

Dr. Saman Kothalawala buddhista kultúrában nőtt fel, ahol évente több alkalom nyílik az irgalmasság gyakorlására. Saman doktor szerint az esküvők, születésnapok, hozzátartozóik halálának évfordulói mind-mind jó lehetőségek arra, hogy adakozással, a bajbajutottak felé fordulással, gazdagabbá tegyük saját lelkünket. Szükséges a pénz, de igazán gazdaggá az a lemondás teszi az embert, amiért semmit nem vár cserébe. Az emberek gazdagságra vágynak, és ennek nem pénzben mérhető lehetősége mindenki előtt ott hever. Az odafordulás lelkileg nagyon sokat jelent a társadalmak peremére szorult embereknek, hiszen ez által nemcsak a testüket, de lelküket is megajándékozzák. Saman doktor szerint az adakozás nem vallásfüggő, minden embernek kötelessége, és minden kultúrában meg lehet találni az adományozásra megfelelő alkalmakat.

A buddhista Dr. Saman Kothalawala is kiemelte Szent Erzsébet életét, aki méltó, követendő példát jelent a magyar embereknek is. A Sri Lanka-i orvos, görög katolikus vallású feleségével együtt rendszeresen segíti a rászoruló családokat, jelenleg egy állami gondozott gyermek tanulmányainak költségeit fedezik és támogatják majd őt. Elmondta, számára ez túltesz bármilyen tárgyi ajándéknál.

Ezen az eseményen az adakozónak az volt a célja, hogy felhívja mások figyelmét arra, hogy így is lehet ünnepelni. Az egy évvel ezelőtti kezdeményezés után a köszönet mellé, elmarasztalások is érték Saman doktort, de ez nem változtat a további adakozási szándékán.

Elgondolkodtató, hogy kinek, és miért rossz az, ha valaki önszántából segít a rászorulókon. Talán azoknak, akik adhatnának, de nem teszik, és ilyenkor felébred a lelkiismeretük. Más magyarázat erre nincs.

A csomagok elkészítésében Makó Ibolya a Debreceni Karitász vezetőjének irányításával 11 állandó és 5 önkéntes munkatárs segített. Az elmúlt hétvégeken valamint a közelgő ünnepre a jelen 150 kríziscsomaggal együtt összesen 900 db élelmiszercsomag készült a rászorulóknak, nagycsaládosoknak.

Kovács Ágnes
sajtóiroda