2007. április 02., hétfő 02:00

A XVI. nyíregyházi városi keresztút Nyíregyházán

1991 óta minden évben, virágvasárnap előtti szombaton elindul a nyíregyházi városi keresztút. A menet, az Egyházmegyei Papi Szociális Otthontól – megszokott rend szerinti – állomásai többek között a görög katolikus szeminárium, a görög katolikus templom, a társszékesegyház, a börtön épülete, a volt párt székház épülete és a temető. A keresztútra a város környéki településekről is érkeznek autóbuszokkal idősebb emberek, családok, az oly sokat bírált fiatalok, akik terhet is vállalnak, hiszen a hangszórókat hátukon cipelik kilométereken keresztül.. Mindenki viszi a saját keresztjét ezen az úton. Mozgássérültek, járókerettel közlekedő idősek is csatlakoznak a keresztút egy részéhez. De ott vannak a betegségből felgyógyultak, a családok, testvérek egymás kezét fogva, a városban működő szerzetesnővérek, katolikus gimnázium tanulói nevelői, a plébánia közösségei, a Karitász munkatársai, akik egy-egy stációt átelmélkednek. De nem maradnak el a bámészkodók sem, akik talán még most sem tudják, hogy mi történik...
A 13-14. stáció helyszíne a temető. A ravatali asztalon húsvéti gyertya ég, ott, ahol megpihent a szülő, a házastárs, a gyermek, barát vagy jó ismerős. Az elmélkedők innen üzenik világnak: Krisztus feltámadt.

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök atya, aki szintén csatlakozott a keresztúthoz, az utolsó állomáson főpapi áldásban részesítette a közel ezerkétszáz résztvevőt, majd párhuzamot vont Krisztus keresztútja, és a forgalmas zajos utcákon végigjárt városi keresztút között. „Ugyanaz a kép tárul a szemünk elé, mint ahogyan 2000 éve történhetett. Találkozunk a forgalmas zajos hétköznapi ember türelmetlenségével, aki bosszús, ha valami feltartja, találkozunk a közömbösökkel, akiket továbbra sem érdekel..., de az utcán van az is, akiben elindul valami, aki döntést hoz, változtat, aki velünk tart. Járni kell a keresztutat mindannyiunknak, tanúságot téve a világnak Krisztus feltámadását hirdetve" – buzdította a híveket a püspök atya.

Kovács Ágnes
sajtóiroda