2007. április 25., szerda 02:00

Karitász Rajz és Fotópályázat eredményhirdetése Nyíregyházán

A díjátadó ünnepségen vehettek részt azok a fiatalok és felnőttek, akik Szent Erzsébet évében a Katolikus Karitász által meghirdetett rajz és fotópályázatra jelentkeztek. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből beérkező mintegy 221 pályázó 226 alkotásának ünnepélyes eredményhirdetését április 23-án tartották Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.
Megyesi Mária az intézmény igazgatója, köszöntötte a különböző technikákkal elkészített művészeti alkotások pályázóit és kiemelte, a rajzokban, fotókban megfogalmazódó szolgáló szeretet gyakorlását, másoknak nyújtott segítségadás lehetőségének felismerését, és tettekre váltását. Majd hozzátette, hogy a beérkezett munkákból rendezett kiállítás méltó helyszíne a Szent Imre katolikus intézmény, hiszen a diákok elé az iskola saját jelmondatával is – „István hitével, Gizella szeretetével, Imre tisztaságával„ – magyar szenteket állít a tanulók elé. Szent Erzsébet is az Árpádházi királyi családból származik.

Az iskola karitász csoportja is bekapcsolódott az ünneplésbe, ők „Életképek Szent Erzsébet életéből" címmel rövid, érdekes előadással készültek.

Gégény Béla egyházmegyei karitász igazgató, a rendezvény főszervezője beszámolója a pályázattal kapcsolatban Szent Erzsébet tanítására hívta fel a figyelmet. „Törd meg az éhezőknek kenyeredet„ – utalt Bosák Nándor megyéspüspök jelmondatára, ezzel kifejezve azt a szolgálatot amelybe a Karitász munkájával is bekapcsolódik. A pályázatra válaszoló résztvevők alkotásaikkal, a témában való elmélyedéssel kapcsolódtak be ebbe a „kenyértörésbe"

„Mi a célja annak, hogy ebben az évben a 800 éve született Szent Erzsébetre figyel az egyház?" – tette fel a kérdést Bosák Nándor püspök atya, aki a kiállítás megtekintése után örömét fejezte ki a beérkezett értékes munkákért. – „Azt a célt szolgálja, hogy Szent Erzsébet életét bemutatva, példaként állítva, tanuljunk belőle, és nyerjünk bátorítást a különböző helyzetekben is. Szent Erzsébet otthonától távol, idegen környezetben is megtalálta a szegényeket, azokat a betegeket, akiknek szükségük volt a szeretetre, a támogatásra.

Egy szó, egy jelenet, egy rajz a magyar királylány életéből sajátos kommunikációt, szolgálatot jelent. Mi keresztények hiszünk abban, hogy az Isten ajándékaiból élünk, amit tovább kell adnunk, hogy közvetítsük az Ő szeretetét. A szeretetet tettekre kell hajtani, mint ahogyan egy rajz láthatóvá teszi azt." – fejezte be gondolatait a püspök atya.

A kategóriánként az első három helyezett bejut az országos döntőbe, ahol a legjobbakat értékes nyeremények várják. Egy hét nyaralás Miskolctapolcán a Szent Erzsébet Karitász Központ üdülőjében, valamint „Wartburgi zarándoklat Szent Erzsébet nyomában" címmel utazást nyerhetnek.

A négy korcsoportban meghirdetett versenyben az első három helyezettek jutottak az országos döntőbe: 6-9 éves korig: 1. Mata Zsolt Földes, 2. Szabó Máté Berettyóújfalu, 3. Karika Norbert Hajdúszoboszló.

10-14 éves korcsoportban: 1. Vágó Borbála Hajdúszoboszló, 2. Roszkos Zsófia Hajdúszoboszló, 3. Őri Alexandra Hajdúszoboszló.

15-18 éves korcsoportban: 1.Sóvágó Csilla Hajdúszoboszló, 2. Éliás Kitti Hajdúszoboszló, 3. Bari... Hajdúszoboszló

Felnőtt kategóriában: 1. Tóth Sándorné Ramocsaháza. A fotópályázat díjazottjai: 1. Megyesy Balázs Nyíregyháza, 2. Ferenczy Csaba Nyíregyháza.

Kovács Ágnes
sajtóiroda