2007. április 25., szerda 02:00

„Miért élünk?” Alpha kurzus Debrecenben

Miért élünk? Kicsoda Jézus Krisztus? Miért halt meg Jézus? Hogyan lehetek biztos a hitemben? Mi lesz velünk halálunk után? Az Alpha kurzuson részt vevő emberek nem megcáfolni akarnak, hanem csak felteszik „égető" kérdéseiket. Mert égető kérdések az egzisztenciális kérdések...
Miért és hogyan olvassam a Bibliát? Miért és hogyan imádkozzam? Azok, akik szeretnének többet tudni a kereszténységről, az új keresztények, akik fel szeretnék frissíteni hitük alapjait Alpha kurzusba is bekapcsolódhatnak, amely gyakorlati útikalauzt jelent egy kereső számára. Nicky Gumbel – aki joghallgató volt Cambridge-ben majd oxfordi teológiai tanulmánya után ügyvédként dolgozott, jelenleg a bromptoni Holy Trinity közösség feszentelt szolgálója – az Alpha kurzus úttörője. A keresztény hit bemutatásának eme módszere 7-8 éve ismert Magyarországon. Hazánkban mintegy 160 kurzus él, a világon több mint nyolc millió ember ismerkedett már meg ezzel a módszerrel.

A közelmúltban a debreceni Szent László plébánián működő Alpha kurzus utolsó összejövetelét tartották, amelyre a résztvevők az ismerőseiket, barátaikat is meghívták. A hetenkénti összejöveteleken 10 alkalommal előadáson vettek részt, közös vacsorán kötetlen beszélgetést folytattak a kereszténység nagy kérdéseiről. A záró találkozóra Górski Jacek OP. domonkos szerzetes plébános meghívta Kormos Tamást az Alpha országos koordinátorát, az Alpha Alapítvány kuratóriumi elnökét, aki előadásával tett tanúságot a módszer sikeressége mellett.

Kormos Tamás aki ateista volt saját és korábbi tapasztalataiból kiindulva tette fel a szintén „égető" kérdéseket. „Milyennek látszanak a keresztények a nem hívők számára? Hogyan üzenünk kereszténységünkkel a hitetlenek felé? Célunk-e az, hogy mások is megismerjék Jézust? Jézus él! Úgy viselkedünk, mintha nem hinnénk el. Az a tapasztalat, hogy a laikusok nem sokat tudnak a kereszténységről, de amit tudnak az sem pozitív. Az Alpha kurzus célja, hogy a keresők, a nem hívők, azok, akik visszafelé tartanak, nemcsak megismerjék szerető Istent, hanem a közösségen belül megtapasztalják a jelenlétét életükben.

Jézus, aki nemcsak intellektuális igazság, soha nem erőltette akaratát az emberre. Szabad akaratot adott nekünk. – „Én vagyok az út, az igazság és az élet..." (Jn. 14,6) – Jézus igazságát nemcsak értelmünkkel kell felfognunk, hanem meg is kell élnünk. Ő az, aki meghallgat, megvigasztal tanácsot ad, akinek szeretetében és szeretetéből élek nap mint nap" – vallott Kormos Tamás a személyes élményeiről.

Kovács Ágnes
sajtóiroda