2007. május 21., hétfő 02:00

Szent Erzsébet rajz és fotókiállítás Hajdúszoboszlón

Szent Erzsébet évében a Katolikus Karitász – 3 témában 4 korosztály számára meghirdetett – rajz és fotópályázatára beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás május 21-én, Hajdúszoboszlón a Városi Művelődési Központban.
A különböző technikákkal elkészített rajzokban, fotókban a szolgáló szeretet gyakorlását, másoknak nyújtott segítségadás lehetőségének felismerését, és tettekre váltását fogalmazták meg a gyerekek. A pályázatra remekművek is születtek, mint a Kassai Dóm szárnyas oltárának híres gótikus táblaképei. Az itt látható képek mindegyikének legnagyobb értéke viszont az, hogy azt követően készültek el, hogy az alkotójuk tanulmányozta Szent Erzsébet életét.

Halász Imréné a helyi Szent László Karitász csoport vezetője aktív résztvevője volt nemcsak a kiállítás megszervezésének, hanem a verseny hirdetésének is a városban. Személyesen felkereste az iskolákat Szent Erzsébet életéről szóló összeállításával, a buszmegállóban megszólította a gyermekeket, aminek eredményeként az összesen 223 beérkezett pályázatból 106 alkotás Hajdúszoboszlóról és a hozzá tartozó Nagyhegyesről érkezett. A díjazott alkotásokból is ebben az arányban képviselték iskoláikat a hajdúszoboszlói diákok. Halász Imréné háláját fejezte ki a szent Erzsébet-év meghirdetéséért, mert tudja, hogy ennek eredményeként több ezer gyermek, felnőtt ismeri meg közelebbről a magyar királylány életét. Külön öröm, hogy a tizenötezres lakosú városban, ahol mindössze kétezer kettőszáz római, és mintegy hatszáz görög katolikus vallású ember él, ilyen szép számmal foglalkoztak Szent Erzsébet életével otthonaikban.

Az egy hétig tartó kiállítás megnyitó ünnepségen Dr. Krakomperger Zoltán plébános a korabeli krónikák feljegyzésére utalva elmondta, Szent Erzsébet szívügye az volt, hogy az embereket vidámmá tegye. Majd pünkösd ünnepét kiemelve hozzátette, a vígság és a vigasztaló összetartozik, mindkettő egy tőről fakad. A Szentlélek tehát a vigasztalás lelke, aki a hamisítatlan és rombolás nélküli vigasságnak is az okozója. Szent Erzsébet a Szentlélek ösztönzésére tehát erre kötelezte el önmagát. Életének üzenete, hogy az ő példájára felbuzdulva egyre inkább Isten tetszésére éljünk, nyújtsunk vigasztalást egymásnak, és a vigasságot tegyük tisztává, ragyogóvá egymásban.

Kocsis Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy ha a mai magyar közgondolkodásnak nem is fontos, de a magyar katolikus egyház tudatosan ápolja hagyományainkat, ismeri a bölcsességet miszerint „mindörökre elvész, amiről megfeledkezünk..." Szent Erzsébet-év eseményei kiválóan alkalmasak arra, hogy megmentsék a szent életű magyar királylány örökségét a jövő generációja számára. Hajdúszoboszlóról a legkisebbek közül Karika Norbert, a 10-14 évesek közül Vágó Barbara, Roszkos Zsófia, Őri Alexandra, a középiskolás kategóriában Sóvágó Csilla és Éliás Kitti és felnőtt kategóriában Szabó Barbara képviseli a várost az országos döntőben, amelynek eredményhirdetése május 26-án lesz. Remekművek is születtek, mint a Kassai Dóm szárnyasoltárának híres gótikus táblaképei. Az itt látható képek mindegyikáének legnagyobb értéke, hogy azt követően készült el, hogy az alkotók tanulmányozták Szent Erzsébet életét.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből beérkező mintegy 221 pályázó 226 alkotásának ünnepélyes eredményhirdetését április 23-án tartották Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

Kovács Ágnes
sajtóiroda