2007. május 21., hétfő 02:00

Egyházmegyei Szent Erzsébet hittanverseny és Egyházmegyei Gyermeknap Nagykálló-Harangodon

Második alkalommal rendeztek Egyházmegyei Gyermeknapot, a Debrecen-Nyiregyházi Egyházmegye területéhez tartozó Nagykálló-Harangodon május 19-én, amelyre mintegy 40 településről felnőtt kísérőikkel együtt 950 fő vett részt.
A több hetet igénybe vevő szervezési feladatokat a nyíregyházi főplébánia munkatársai, hitoktatói vállalták mintegy 100 fővel. A békés csöndet hirdető tóval ékesített 75 hektáros, dimbes-dombos, erdős, ligetes táj, és Ekler Dezső építész tervei alapján készült hét faépület gazdag program színhelyéül szolgált.

A Kézműves házban kézügyességüket tehették próbára a gyermekek, de itt találkozhattak az egyházmegye Örömhír Gyerekklub levelezős tagjai is. A sorversenyen egyszerre részt vevő több száz gyermek szurkolása, versengése látványnak sem volt utolsó, de tesztelte a csapatok összetartó képességét, ügyességét is. Ismét a nyíregyházi Dávid cserkészcsapat tagjai alakították az akadálypályákat, ott métázás, lajhármászás, íjászat, gránátdobás, rovásírás, és még számos feladat várta a gyerekeket.

A szabad levegőn hamar elfáradó társaság éhségét az otthoni ízeket kínáló 300 liter gulyásleves és a nagykállói szakács nénik mosolya enyhítette. Természetesen, akinek ez nem volt elég, elvándorolhatott az erdő közepén lévő szabadtüzű kemencéhez, ahol a szalonnás kenyérlángos csábító íze várta. Délután a 250 m2 kör alapú, Tánccsűrben a még el nem fáradó lelkes résztvevők Galga-menti, és Dunántúli táncokat tanulhattak a Szabolcs Táncegyüttes tagjaitól.

A gyermeknap központi programjaként az egyházmegyei Szent Erzsébet hittanverseny döntője szolgált, ahová – az előző hetekben a plébániákon több ezer hittanos gyermek által megírt elsőfordulós tesztek kitöltése alapján – százötven gyermek jutott be. A népes versenyzők kellemes környezetben a harangodi tó partján mélyültek el ismételten, a magyar királylány életútját tárgyaló kérdésekben. Így Szent Erzsébet-év méltó megünnepléséből az egyházmegye hittanosai is kivették részüket ismeretük gazdagításával.

Ebéd után a hangulat tetőfokára hágott, ezt fokozta a Nyíregyházi Mandala Dalszínház előadása is, majd a gyerekzsivajtól hangos több hektárnyi terület elcsöndesedett a püspöki szentmise kezdetekor mutatott be.

Bosák Nándor püspök atya örömmel vett részt ezen a találkozón. Prédikációjában három fa történetét mesélte el, akik elégedetlenek voltak, amikor jászlat, csónakot, gerendákat ácsoltak belőlük. Később a „szolgálatuk" során értelmet nyert életük, amikor a jászolba nem más került, mint a kis Jézus, a csónak Jézus tanításának egyik színhelye lett, és a gerendákból Jézus keresztjét ácsolták. A három fának a jó Isten feladatot adott, mint ahogyan a világon mindenkinek, úgy a gyerekeknek is, hogy életükben őt szolgálják. Aki megtalálja a helyét, az megérti, hogy az életének hol a helye. A szentmisén és egész nap során a zenét szolgáltatta a nyíregyházi „Képmás Zenekar".

A szentmise végén a főpásztor kihirdette a versenyek eredményét, így az akadályversenyek első helyezettként a nagyhalászi-plébánia csapata vitte el a pálmát, a Szent Erzsébet vetélkedő alsós kategória első helyezettjei.

Alsós kategóriában: 1.: Hanustyák Kinga Nyíregyháza, 2.: Ragány Ádám Kisvárda, 3.: Szikszay Mária Debrecen Szent László plébánia, 4.: Berecz Nóra Gávavencellő, 5.: Hegyesi Zsolt Debrecen Szent László

Felsős kategóriában: 1.: Oláh Gréta Nyíregyháza, 2.: Maroda Ágnes Oros, 3.: Kerti Gábor Nyíregyháza, 4.: Hanustyák Réka Nyíregyháza, 5.:Béres Evelin Gávavencsellő.

Kovács Ágnes
sajtóiroda