2007. június 14., csütörtök 02:00

Hódolat Szent Erzsébet előtt Székely diákok hangversenye Debrecenben

„Szent Erzsébet hallgass meg, énekszóval kérünk,
Pirosrózsánk, gyönyörű magyar vérünk..."

Énekszóval vonultak be a Gyimesfelsőloki Római Katolikus Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium csángó és székely növendékei magyarországi hangversenykörútjuk első színhelyére a debreceni Szent Anna Székesegyházba június 16-án. Az énekkar a jubileumi évben a sárospataki Szent Erzsébet Iroda meghívására érkezett Magyarországra.
Az énekkar több városban is bemutatkozik, elsőként Debrecenbe látogatva, köszönetként azért a kezdeményező szerepért, amellyel a debreceni Sziklára Épített Ház Alapítvány a magyar tannyelvű középiskola létrejöttét elősegítette működését és diákjait máig támogatja.

– Gyimesfelsőlok fekvése kiváló adottságú. Már a Kárpátok túlsó oldalán fekszik, de még Hargita megyéhez tartozik, itt még magyarul lehet „élni", de úttal és vasúttal kapcsolódik a moldvai csángók vidékéhez, ahol már az elemi iskola is román nyelvű – emlékezett vissza rövid köszöntőjében Dr. Keresztesné Várhelyi Ilona az alapítvány alapító tagja, arra a 15 évvel ezelőtti pünkösdre, amikor a Szentlélek indíttatására megszületett a gyimesfelsőloki Sziklára Épített Ház megépítésének gondolata. – 1993 pünkösdjén az alapkőletételnél 72 kiscserkészt is avattak, ők jelentették számunkra az élő alapkövet, majd Haranghy Sándor építész olyan épületet tervezett, amely a négy égtáj felőli bejáratával a nyitottságot szimbolizálta – emelte ki a természet adta (kőből, fából ) anyagokból épült ház különleges formáját az alapító.

2000-ben, a millennium tiszteletére a „kicsengetésre" – így nevezik ott a ballagást – az iskola meghívta az addigi támogatókat, és akkor egy újabb lendületet kapott az iskola fejlődése. Állami támogatást ajánlottak fel, lehetővé téve, hogy még egy 10 tantermes oktatási épület is felépüljön. Így az eredetileg épített Sziklára Épített Ház lett a kollégium.

A hangversenyre Berszán Lajos „papbácsi" az iskola igazgatója is elkísérte a növendékeket, majd rövid beszédében köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akik segítségével megépült az iskola. A 30 diákkal indult iskolát, amely akkor a plébániára költözött, ma már 368 diákja népesíti be A Szent Erzsébet Gimnáziumban. Az idei pünkösdkor már a tizedik kicsengetést ünnepelték.

Mintegy 45 tagú kórus egyházi énekeket, adott elő, majd népdalokkal folytatták repertoárjukat. Antal Tibor kórusvezető szintén egyike azon tanároknak, akik diplomájuk megszerzése után visszatértek otthonukba a Szent Erzsébet Líceumba, hogy megszerzett tudásukat ott kamatoztassák, ahonnan elindultak.

A jótékony célú hangverseny a moldvai és a gyimesi csángó magyar, valamint a székelyföldi fiatalok középisoklai tanulmányait támogatja.

Sziklára Épített Ház – csángó-magyar lelki közösség – Alapítvány
címe: 4002 Debrecen, Pf. 230. Számlaszám: 11100609-19128850-10000001. Adószám: 19128850-1-09

A Szent Erzsébet Kórus magyarországi körútjának állomásai:

Június 16. szombat 19 óra Debrecen Szent Anna Székesegyház
Június 17. vasárnap 18 óra Mezőkövesd Szent László Plébániatemplom
Június 18. hétfő 18 óra Eger Főszékesegyház
Június 19. kedd 18 óra Miskolc Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium
Június 20. szerda 18 óra Sárospatak Plébániatemplom
Kovács Ágnes
sajtóiroda