2007. június 20., szerda 02:00

Szent Erzsébet oltárképszentelés és kiállítás Debrecenben

Bosák Nándor püspök felszentelte Simon M. Veronika a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend (JSZLKK) lovagja, Munkácsy-és Szent István emlékérmes festőművész által készített Szent Erzsébet oltárképet június 24-én Debrecenben a Szent Erzsébet Otthon kápolnájában. A képet a művésznő, a jubileumi év keretében adományozta.
Bosák Nándor beszédében kiemelte a Szent Erzsébet-év lehetőségeit, amelyek során a számos program dolgozza fel Szent Erzsébet életpéldáját, vonatkoztatva azt mindennapi életünkre elmélyülve üzenetében. A Szent Erzsébet nevét viselő Otthonban elhelyezett kép a művészet eszközével vonja a figyelmet az ő tanítására.

Haranghy Sándor a JSZLKK lovagrend debreceni parancsnoka Szent Erzsébetet méltató beszédében elmondta, az oltárkép a jótékonyság angyalát dicsőíti, benne a rózsa-legenda ábrázolásával. Kifejezi azt, hogy az irgalmasságon, jótékonyságon túlmenő tudatos, kötelességszerű szeretet, a szociális szeretet legszebb példáját abban a korban Erzsébet személyesítette meg. Már maga az is, ahogyan adakozott, mutatja, Istenből élő nagy szeretete tervszerű, kötelességszerű tudatos odaadásról szól. Leckét is adott nekünk, hogy ne a pillanatnak, a véletlennek szolgáljunk, hanem intézményesen gyakoroljuk a jóságot, okosan és maradandóan szolgáljuk a rászorulókat, ahogyan a Szent Erzsébet Otthonban is, ahol idős beteg embereket szeretve szolgálva követhetjük példáját.

Vida Sándor JSZLKK debreceni parancsnok helyettes a művésznő életútját méltatta. Többek között kiemelte, Simon M. Veronika több mint 300 egyéni kiállítását 9 országban tekinthették meg eddig. Számos város (London, New York, Vatikán, Párizs stb.) mintegy 150 közintézményében 300 festménye, portréi oltárképei találhatóak.

Az oltárképszentelés után a „Varázslatos Magyarország" címmel Simon M. Veronika alkotásaiból kiállítás megnyitására került sor a Szent Erzsébet Otthonban (Tátra u. 2-6), valamint ugyanezen a napon 1230-kor a „Festménysorozatait" bemutató kiállítást nyitották meg a Szent Anna székesegyház Szent Imre termében.

A tárlatokat megnyitotta: chev. Haranghy Sándor a JSZLKK Lovagrend debreceni parancsnoka és chev. Vida Sándor a JSZLKK Lovagrend debreceni parancsnok helyettese.

Közreműködtek: Kanizsa József költő, a Magyar Kultúra Lovagja, Stancsics Erzsébet költő, a Táncsics család leszármazottja, Szántai Sándor író, a Magyar Kultúra lovagja és Enyedi Béla, ART és Nívó-díjas daltulajdonos.

A kiállítások megtekinthetőek 2007. július 24-ig.

Kovács Ágnes
sajtóiroda