2007. július 10., kedd 02:00

59. FISEC nyári világjátékok Nyíregyházán

A párizsi székhelyű Fédération Intenationale Sportive de I'Enseignement Catholique – Katolikus Iskolák Nemzetközi Sportszövetsége ( FISEC), ahol Magyarországot tagszervezetként az 1993-ban megalakult Katolikus Iskolák Diáksport Szövetsége (KIDS) képviseli, 2001 után ebben az évben július 19-25-ig ismét Nyíregyházán a Sóstói Stadionban rendezte meg a nyári világjátékokat. Az elmúlt évben, 2006-ban szintén magyar város, Kecskemét adott otthont a rendezvénynek.
11 ország katolikus fenntartású intézményeinek tanulói közül 8 (atlétika, labdarúgás, úszás, asztalitenisz, kézi-, kosár-, röplabda, teremlabda) sportágban 911 versenyző állt rajthoz az Észak-alföldi városban. A legtöbb résztvevő mintegy 136 fővel Portugáliából érkezett, Magyarországról 106 középiskolai tanuló versenyzett.

A FISEC 1948. januárjában, Brüsszelben alakult meg Anglia, Belgium, Franciaország, Hollandia, Svájc közreműködésével. Az első FISEC játékokat fiúk részvételével atlétikai versenysportágakban Monte Carloban, az első női játékokat pedig 1959-ben rendezték meg Leuvenben. 1980-ban egyesítették a két rendezvényt. Ettől az időponttól kezdve szervez tavaszi, illetve nyári játékokat a FISEC. Az évek során a versenyzők száma a szövetség bővülésével párhuzamosan növekszik. A világszervezet jelenleg mintegy 20 állandó tagországgal rendelkezik és számos más kelet-európai, közel-keleti és afrikai ország tervezi a kapcsolatfelvételt a szervezettel. A különböző versenyeken, az országos találkozókon résztvevők száma megközelíti a 10 milliót abból a 40 millió katolikus tanulóból, akik az 5 kontinensen élnek.

A FISEC magyarországi tagszervezete a KIDS évente 5 alkalommal versenyeztet, általános iskolás kortól a középiskolás korú gyerekekig. A versenyzők száma mára már 6000 főre tehető. A FISEC világjátékokba a középiskolás korú gyermekek kapcsolódnak be.

A közel egy hetes program során Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök – a rendezvény egyik fővédnöke – szentmise keretén belül köszöntötte a résztevőket 22-én vasárnap a nyíregyházi evangélikus templomban.

– Emberi életünket találkozásaink határozzák meg – utalt két szentírási szakaszra, Ábrahám (Ter. 18,1-10), valamint Mária és Márta (Lk 10,38-42) példájára homíliájában a püspök atya. – Vannak találkozások, amelyek gazdagabbá tesznek és vannak, amelyekben kifosztanak bennünket, mint a Jeruzsálembe tartó utast, aki rablókkal találkozott az úton (Lk 10,30-37). Ábrahám köszönti a vendégeket, meghívja őket, majd gondoskodik a lakomáról, vizet és ételt hoznak. Amíg azok elfogyasztják az ételt, Ábrahám figyelmesen hallgatja a vendégeket, figyeli, hogy milyen üzenetet hoztak. Márta sürög-forog, szorgoskodik, hogy a vendég jól érezze magát, hogy így fejezi ki, mennyire örül Jézus jövetelének. Mária pedig ott ül Jézus lábánál, hogy egyetlen szavát se veszítse el, amit mond. A szolgálat és a másikra való odafigyelés együtt teszik teljessé ezt a találkozást – emelte ki mindkét asszony Jézus fogadásakor tanúsított magatartásának fontosságát.

– Vendégként jöttetek, vendégeket fogadtatok – fordult a FISEC nemzetközi verseny résztvevőihez a Püspök atya. – Akkor születik igazi gazdagodás, békét teremtő találkozás ha jóakarattal figyeltek egymásra, ha megismeritek egymást, és szolgálni tudtok egymásnak– fejezte be gondolatait a főpásztor.

A mise végén a jótékonysági Bazárban a nemzetek az általuk felajánlott portékáikat kínálták, amelynek összbevételét a Kelet Karitásznak valamint a Szent József Szeretet Otthonnak adományozták.

Kovács Ágnes
sajtóiroda