2007. augusztus 27., hétfő 02:00

Az igazi da Vinci - Leonardo Da Vinci kiállítás Debrecenben

„Az igazi da Vinci" cím remekül kifejezi a kiállítás alapgondolatát. Manapság sok „hamis Leonardo járja a világot". Az emberek nagytöbbségének a fejében nem reális kép él a reneszánsz mesterről, amit a legutóbbi sikerfilm „A Da Vinci Kód" is erősített. A jelen kiállítás célja, hogy az igazi Leonardó da Vincit ismertesse meg a nagyközönséggel – fejtette ki Paolo Galuzzi a Firenzei Olasz Tudományos Történelmi Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora Debrecenben a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón.
Firenzében az Uffizi Képtárban 6 millió, Tokióban az alig két hónapja véget érő 1,5-2 millió látogatót vonzó La mente di Leonardo című tárlatot az elkövetkezendő három hónapban Debrecenben a MODEM modern művészeti galériában tekintheti meg a nagyközönség. Innen New-Yorkba kerül majd a világhírű tárlat.

A MODEM, Magyarország legkorszerűbb galériája minden olyan technikai berendezéssel bír (klimatizálás, világítás biztonságtechnikai előírás), amely a kiállítás megrendezéséhez elengedhetetlen – tájékoztatta a sajtó képviselőit Kósa Lajos, a város polgármestere. Elmondta, hogy a tárlat megrendezésének teljes költsége mintegy 600 000 Euró (kb. 150 millió Ft.). A teljes biztosítási értéke 20 millió Euró, van olyan kiállítási tárgy, amelynek a biztosítási értéke 2 milliárd Ft. A jegyelővételek is azt bizonyítják, hogy nemcsak magyar, hanem nemzetközi viszonylatba is nagy az érdeklődés a kiállítás megtekintésére.

A kiállítás szenzációja a Leonardo tervei alapján megépített Francesca Svorzának ajánlott emlékmű – a 7,5 méter magas öt és fél tonnás bronz hatású üveggyapotból készült - mása a Kolosszus, amit kifejezetten erre az alkalomra építettek meg olasz szakemberek a debreceni szervezők kezdeményezésére. A reneszánsz mester16 évig dolgozott az emlékművön, terveket készített magáról a szoborról, de terve nem valósult meg. Ez a megvalósulása Debrecennek köszönhető. Milánóban is látható a Kolosszus mása, de ott Leonardo rajzain kívül, reneszánsz lovas emlékművek terveit is alapul vették. A debreceni rekonstrukció viszont kizárólag a mester terveit valósítja meg.

A reneszánsz zseni igazi arcának legkarakterisztikusabb vonása nagyon különleges értelmiségi mentalitást mutat. A kiállítás arra tesz kísérletet, hogy megmutassa a festő, matematikus, mérnök, anatómus, feltaláló, zeneszerző, költő és persze szobrász Leonadónak az igazi arcát. Legfontosabb jellemvonása a komplexitás, mindig univerzálisan, egységesen, egyetemesen szemléli a világot, sohasem külön tudományterületekre szabdalva. Nem egy pontra, egy témakörre koncentrál, hanem a különböző vizsgálódásai, a különböző területeken végzett tanulmányai egymáshoz kapcsolódnak. Ezt az elgondolást bizonyítja, hogy a tárlatot bemutató különböző szekciók, nem témakörönként, tudományonként különülnek el, hanem azt mutatja be, hogyan működtet egy gondolatot különböző területeken. Ez idáig senkinek nem jutott eszébe, hogy ilyen módon mutassa be a rajzok segítségével gondolkodó Leonardó tevékenységét. Művészetében a mérnöki, művészi, kutatói, tudósi tevékenység szorosan összefonódik.

A kiállítás két eredeti művet tartalmaz. A budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzött, egy hadvezérnek állítandó, de a Svorza emlékműhöz is készült bronz lovas előtanulmányt, amely fennmaradt dokumentumok szerint a XIX. században egy magyar szobrászművész által került hazánkba. A másik Leonardo mű – az Uffizi Képtárból érkezett, 1478-ban vörös papírlapra készült fiatalkori vegyes témájú - tanulmány rajz. Ez azért nagyon fontos, mert a rajz még soha nem hagyta el Firenzét. Ez a lap a Medici család gyűjteményének – a galéria anyagának alapját képező személyes gyűjteményének része volt, 9 másik rajzzal együtt. Az eredeti rajz rávilágít egy fontos aspektusára a kiállításnak. Tökéletesen meg tudja mutatni Leonardo igazi arcát. Egy lapon, ugyanazon az oldalon, középen található egy emberalak, egy festményhez készülő előtanulmány, amelyet mechanikai tanulmányok vesznek körbe. Különlegessége, hogy az első repülőszerkezettel kapcsolatos rajzokat, vázlatokat is tartalmazza. Remekül megmutatja azt, hogy egyszerre ugyanabban a pillanatban Leonardo művész és mérnök. Párhuzamosan járnak a gondolatai.

A kiállítás során 40 monitoron futnak olyan anyagok, amelyek fontos részét képezik a tárlatnak. Grafikákat, installációkat, találmányokat a legmodernebb multimédiás technika próbálja meg még érthetőbbé tenni a legszélesebb közönség számára is.

Kovács Ágnes
sajtóiroda