2007. október 29., hétfő 01:00

Favét Nyíregyházán

Ne mi éljünk az emberekből, hanem az emberek éljenek belőlünk! Meg kell változtatnunk a világot úgy, hogy először a hozzá való viszonyunk változzon! Dolgoznunk kell, merjük megosztani másokkal, amink van! Mária hitével legyen közösségünk a hitben, mert annyi jóság van a világban, amennyit mi Isten jóságából oda beengedünk! De ne csak beengedjük őt a világba, hanem őrizzük is, mint ahogy Szent József tette! – szólították fel a fiatalok társaikat a Favét találkozón Nyíregyházán.
Idén negyedik alkalommal jöttek össze azok a fiatalok, akik cselekedni akarnak a világ életéért. Nyíregyházán a Szent Imre Gimnáziumban megrendezett Favét (Fiatalok A Világ Életéért) őszi ifjúsági találkozó a debreceni és a máriapócsi egyházmegyei szintű találkozók sorában hagyományként van jelen. A Favéten a kisebb korosztály a 7-12. osztályos fiatalok képviseltetik magukat.

A találkozó kizárólag a fiatalok munkájának gyümölcse. A mintegy 40-50 segítő között az iskolán kívül öregdiákok, más intézmény diákjai önkéntes alapon bekapcsolódva négy héten keresztül nemcsak a szervezési feladatokkal voltak elfoglalva, hanem „élnivalókkal" – hetente egy-egy gondolattal – látták el egymást, és levélben a meghívottakhoz is eljuttatták azokat otthoni elmélkedésre. Központi gondolatként „Bízzatok én legyőztem a világot" (Jn. 16,33) Jézus bátorságra hívásának üzenetét hirdették. A találkozón mintegy 400 fiatal vett részt.

A fiatalok minden évben Bosák Nándor megyéspüspök atyát is meghívják. A főpásztor örömét fejezte ki a népes közösségnek, és bátorította őket a találkozás örömének a megélésére.

– A Jézussal való találkozást is örömként kell megélnünk. Ahogyan Jézus kifejezte, igazán azok a boldogok, akik meghallják szavát és követik őt. A világban elbizonytalanítanak bennünket a kísértések, de Jézus utat mutat, amikor azt mondja: „Bízzatok én legyőztem a világot". A félelem abból származik, hogy nem tudjuk mi vár ránk, gyengének érezzük magunkat. Jézus bátorságot ad nekünk, hogy öröm fakadjon a bizonytalanságból, ezzel átalakít bennünket, hogy életünket szebbé és jobbá tegyük – fejezte be gondolatait a főpásztor.

Elek Edina 12. osztályos szervező szentimrés diák kiemelte, a találkozót intenzív munka előzte meg. Meglepetésként egy érdekes tánc koreográfiát mutattak be, amely a világ két ellenpólusát a jó és a rossz oldalát, a kettő közötti vívódást vizuálta a jó diadalával zárva. Fontos volt számukra, hogy mindez hiteles legyen így a tánc is a lelki előkészületek részéhez tartozott. Elek Edina beszélgetésünk során hangsúlyozta, a találkozó célja, hogy egyre többen legyenek olyan fiatalok, akik Jézussal együtt meg akarják váltani a világot.

– Figyelni kell, amikor kopogtat, mert nem töri át az ajtót, Jézus nem erőszakoskodik. Türelmes és addig próbálkozik, míg szabadon meg nem nyitjuk előtte a szívünket – mondta a szervező a társai nevében.

Gondjaikat, örömeiket megosztva a fiatalok tanúságot tettek barátaik, társaik előtt, ezt kiscsoportban szűkebb fórumon is folytatták. Majd a nap további részében a taizei-imaóra az elcsendesedés óráját jelentette számukra.

Kovács Ágnes
sajtóiroda