2007. október 10., szerda 02:00

A megénekelt csend - Nemzetközi Kórustalálkozó Polgáron

A béke itt kezdődik bent...
Bent csend,
Isten hozott...
A dallam csöndesedni hív, elvezet oda ahol jó kettesben lenni Istennel...
Felemelő, magas szintű zenei élményt jelentett az a rendkívüli és egyedülálló kezdeményezés, amit a Polgári Egyházközség 2007. október 13-án, szombaton már negyedik alkalommal rendezett meg a Nagyboldogasszony műemléktemplomában. Az Ének Európáért című Nemzetközi Kórustalálkozó célja, hogy a határon túli és a magyarországi kórusok együtt énekelve kifejezzék és erősítsék a nemzeti összetartozást. A négy évvel ezelőtti első fesztivált éppen a kettős állampolgárságot is érintő népszavazás hétvégéjén rendezték. A rendszeres találkozón egy nyelven éneklő csoportok azóta is üzenetként lépnek fel minden évben, minden magyar felé. Béres Tamás az egyházközség kántora a találkozó főszervezője elmondta, a kórusok szívesen tettek eleget a meghívásnak, így öt kórus előadásával gazdagodott a résztvevők zenei élménye. Rogériuszi Énekkar érkezett Nagyváradról, a Szent Márton Székesegyház Kórusa Munkácsról, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa Szolnokról, a Scola Cantorum Miskolciensis Miskolcról, valamint a Cantemus Napsugár Gyermekkar Nyíregyházáról.

Az egyre több kulturális rendezvénnyel színesített polgári római katolikus egyházközség élete nem marad a templom falai között. Fiatalok, idősebbek egyaránt a katolikus értékekkel, az összefogás értékeivel aktívan bekapcsolódnak a város lelkét, kulturális életét, hírnevét gazdagító programokba is.

Dr. Linczenbold Levente Polgár plébánosa értékelve az eseményt elmondta a fesztivál sikeressége mögött rejlik az az óriási csapatmunka is, amely az egyházközség tagjait és a támogatókat egyaránt minősíti. Az óriási erejű összefogást erősíteni kell, emelte ki a plébános, ami üzenet a határokon túlra Európa felé, az ország felé, de kifejezi a város felé való nyitottságot is. Végül megköszönte a fellépő kórusok szereplését, fáradozását, hogy vállalták az utazás megpróbáltatásait, majd jelképes ajándékot adott át a fellépő kórusoknak. Háláját fejezte ki a helyi önkormányzat, a támogatók segítségéért, valamint a Szent István Rádió aktív közreműködéséért, amelynek segítségével az éteren keresztül több ezren részesei lehetnek majd az összefogás zenei élményének.

A 16 órakor kezdődő fellépéseket szentmise koronázta, ahol közösen szolgálhattak a kórusok.

Kovács Ágnes
sajtóiroda