2007. november 20., kedd 01:00

Disznótoros hangulatban zárták a Szent Erzsébet évet Polgáron

Visított a disznó a hideg november 17-ei reggelen a Polgári Római Katolikus plébánia udvarán, hogy estére, Szent Erzsébet évének lezárására disznótoros vacsora; hurka, kolbász, toroskáposzta kerüljön az asztalra. A plébánia idősebb hívei megelégedésére kiderült, hogy Dr. Linczenbold Levente plébános és Horváth László káplán atya nemcsak a tudományokban jártasak, így a sertés leszúrásához, a feldolgozás irányításához sem kellett a szomszédba menniük.
Nem egy vasárnapra szólt...

Szent Erzsébet hetének megtartása már évek óta hagyomány a településen. Ilyenkor az egyházközség egy héten keresztül megvendégeli a rászorulókat, köszönetüket fejezi ki a közszféra dolgozóinak a közösségért végzett egész éves szolgálatáért. A jubileumi év bezárására Bosák Nándor megyéspüspök erre az alkalomra szóló körlevelét olvasták fel a templomban, majd a hívek gyermekek előadását kísérhették figyelemmel. Linczenbold Levente plébános jelképesen kovácsoltvasból készült rózsákkal köszönte meg a kiemelkedő munkákat. Ezután a 100. életévét betöltő Baráth Józsi bácsi és a cserkészek platánfát ültettek a templomkertben az utókornak, majd az esemény részeként a plébániakert is felavatásra került, ami mindenki örömére készült közös munka eredményeként.

A plébánia a disznótoros vacsorával háláját fejezte ki a hívek egész éves munkájáért, akiknek Szent Erzsébet évében egész évben akadt tennivalójuk. Kezdve a több száz munkást igénylő, és a szeretet szolgálat üzenetét több ezer emberhez eljuttató Szent Erzsébet rózsamisszióval, de az egyházközség egész éves programjának, lelkipásztori tervének, kiemelt része volt az árpád házi szent ünneplése.

Levente atya a polgári egyházközség mozgalmas Szent Erzsébet évének értékeléseként elmondta, a sok-sok programban sokan adták szolgálatukat, idejüket, mosolyukat. Ők biztosan megérezték Szent Erzsébet szolgáló szeretetének erejét, de hogy mit jelenthetett azoknak, akiknek adtak, a világnak, az utcán járó embernek... talán bekerült a köztudatba, hogy ki volt Árpád-házi Szent Erzsébet... , de nem torpanunk meg, tesszük a dolgunkat. A szolgáló szeretet gyakorlása nem egy vasárnapra, nem is egy évre szól, de egy élet programja is lehet...

Kovács Ágnes
sajtóiroda