2007. december 17., hétfő 01:00

A reneszánsz-évben sem vesznek részt Sajtótájékoztatón adtak hangot tiltakozásuknak a keresztény egyházak

A jövő évi költségvetés ismét megszorításokat tervez az egyházi közgyűjtemények támogatását illetően. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke december 14-én, pénteken délután a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában nyilvános sajtótájékoztatón – a magyarországi református egyház nevében – kijelentette, hogy nem vesznek részt a kormány által 2008-ra meghirdetett Reneszánsz-év programjain, azok szervezésében. Felháborítónak tartja ugyanis, hogy míg a Reneszánsz-év megrendezésére 4 milliárd Ft-ot különített el a költségvetésből a kormány, addig a kulturális örökségnek számító egyházi közgyűjtemények támogatását jövőre újabb 35 %-kal csökkenti.
„Olyan terheket rónak az egyesületekre, amivel azok nem tudnak megbirkózni, de nem is kötelesek egyedül hordozni ezt a terhet, hiszen ez az egész magyar nemzet kultúrájának a része" – fogalmazott a református püspök. A központi közgyűjtemények védelmét közös ügynek tekintik a történelmi egyházak. A sajtótájékoztatón Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök is részt vett, jelenlétével – az összefogás erejében bízva – a katolikus egyház nevében is tiltakozásának adott hangot, a jövő évi újabb radikális megszorítás ellen.

Az Országgyűlés 2006-ban közel 40%-al, 800 millióról 500 millió forintra csökkentette az egyházi közgyűjtemények támogatását. Az érintett gyűjteményi körhöz kulturális örökségünk meghatározó értékeit őrző intézmények tartoznak Esztergomtól Sárospatakig, Pannonhalmától Debrecenig. Szám szerint 69 könyvtár, 44 egyházi levéltár, és 32 egyházművészeti múzeum sorolható a veszélyeztetett körbe, olyan intézmények, amelyek kutatók, olvasók és látogatók ezrei rendelkezésére állnak, nagy részük hivatalos besorolásuk szerint is nyilvánosak, közfeladatot látnak el.

A 2008. évi költségvetésben újabb 35%-os elvonás fenyeget, az Országgyűlés 500 millióról ezúttal 325 millióra csökkentené az intézmények támogatását, amelyek elbocsátások és átszervezések ellenére sem képesek kiheverni az előző megszorítást.

Az egyházak írásban kérelemmel fordulnak az országgyűléshez, hogy gondolják át a támogatás csökkentéséről szóló döntést. A petíciót a helyszínen több mint százan írták alá.

Kovács Ágnes
sajtóiroda