2007. december 28., péntek 01:00

Betlehemi láng

1986. decembere óta Betlehemben a Születés-kápolna mécseséről gyertyát gyújtanak, majd elindul a láng repülőn, vonaton, autókban, hogy elérkezzen Karácsonyra az otthonainkba. Betlehemben egy 10 éves osztrák kislány gyújtotta meg a Születés templomában a mécsest innen vitték a lángot szerte a világba. Európában Bécsbe érkezik, onnan vitték tovább és jutott el Debrecenbe is 2004 óta a Kolping Család Egyesület vezetésével.

A betlehemi láng ünnepélyes fogadására december 22-én szombaton került sor, a Szent Anna székesegyházban 17 órától. A debreceni fiatalok Király Péter: Jöjj el Betlehem című oratóriumát adták elő, majd a közös szentmise után a plébániák képviselői hazavihették a lángot.
Másnap, 23-án vasárnap délután 3 órakor Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök jelképesen átadta a lángot Bölcskei Gusztáv református püspöknek, és Halász János alpolgármesternek a Kossuth téren. Az ünnepélyes láng átadás után bárki mécsest gyújthatott a Betlehemből érkezett lángról este 6 óráig s azt hazavihette otthonába, hogy ezzel is fényesebbé tegye Krisztus születésének ünnepét, hirdetve a békét, szeretetet, melegséget a Krisztus nélkül ünneplő családokban is.

Kovács Ágnes
sajtóiroda