2009. szeptember 28., hétfő 02:00

VIII. Országos Sajtóapostoli Találkozó Szombathelyen

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKUSZ) és a Szombathelyi Egyházmegye közös szervezésében került sor 2009. szeptember 25-27. között Szombathelyen a Sajtóapostolok VIII. országos találkozójára, amelyen közel félszáz határon innen – és túli egyházmegyei és plébániai sajtóreferens vett részt. A találkozónak a Martineum Felnőttképző Akadémia adott otthont.
25-én Dr. Veres András megyéspüspök köszöntőjében a kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, mely az egyház lételeme, és amelynek sok akadállyal kell megküzdenie: többek között a hit üzenetének meg nem értésével vagy a nyílt elutasítással. Az este oldott hangulatú bemutatkozással ért véget.

26-án a honlapszerkesztésről, a nyomtatott és a digitális sajtóról tartott előadások mellett ún. műhelyekben (anyanyelvi műhely, kreatív írás, fotózás, honlapszerkesztés) dolgoztak a résztvevők egyéni választás alapján, ahol az egyes csoportok hasznos tippeket kaptak munkájukhoz. Ebéd után a város kulturális emlékeinek, így az Egyházmegyei Múzeum (Brenner János emlékkiállításával együtt), a székesegyház, valamint az Egyházmegyei Könyvtár megtekintésére került sor. Délután Brenner János vértanú testvére, Brenner József általános püspöki helynök tartott előadást öccse brutális módon történő meggyilkolásáról, és az azt követő nyomozásról. A feltett kérdésekre válaszolva elmondta, hogy sem benne nincsen, de a szüleiben sem volt gyűlölet, mert az ember legnagyobb büntetése a lelkiismeret. Ezt követően Aigner Géza répcelaki plébános beszélt Szombathely két híres szülöttjéről, Szent Leonidászról és Szent Mártonról, valamint Magyarország egyik olyan értékéről, amellyel ki kell állnunk Európa elé, nevezetesen a Szent Márton útvonalról. Az este fergeteges hangulatú újságíróbállal végződött, ahol a sajtóapostolok vicces történeteket adtak elő, és karaokéban megcsillantottak énektudásukat is.

Vasárnap, a zárónapon szentmisén vettünk részt a Kálvária Templomban, ahol Kürnyek Róbert az örök élet fontosságáról prédikált. Az örök élet, az üdvösségre eljutás kell, hogy az ember életének célja, mozgatója legyen. A délelőtti előadások közül először a debreceni, hajdúdorogi, szombathelyi, nagybecskereki (Vajdaság), munkácsi és szatmári egyházmegye, valamint a szalézi rend sajtóreferensei, szóvivői beszéltek munkájukról, és a munkájuk során tapasztalt nehézségekről. Majd Dékány Ferenc „Sajtó és környezetvédelem" címmel a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Befejezésként a résztvevők értékelték a találkozó eseményeit, s tisztújítás keretében a MAKUSZ Plébániai és kisközösségi lapok szekciójának vezetőjévé a nemrég elhunyt Kormos Gyula atya helyébe Gróf Lajos miskolci újságírót választották, a szekció titkárává pedig Rochlitz Bernadettet, a Magyar katolikus Püspöki Konferencia sajtóreferensét.

Dr. Kádár Brigitta