2009. szeptember 25., péntek 02:00

Nappali melegedőt adtak át Debrecnben

Orosz Lőrinc a debreceni Szent Anna székesegyház plébánosa megáldotta a felújított debreceni Szent Anna Plébánia Caritas Nappali Melegedőjét 2009. szeptember 22-én.
A debreceni caritas szervezet eddig is biztosította a napi háromszori étkezést, amelyből a reggelit a Szent Anna plébániától, a változatos és tartalmas ebédet a debreceni Barabás étteremtől kapták, a vacsora elkészítését pedig pályázati forrásokból oldották meg. Biológiai létszükséglet, hogy a leromlott állapotú otthontalan emberek naponta legalább egy alkalommal meleg ételhez jussanak. A felújított helyiséggel még több szolgáltatással tudják enyhíteni az otthontalan emberek helyzetét. Lehetőségük van a hetente kétszeri zuhanyozásra, csomagmegőrző működik, valamint a kialakított könyvtárban napilapokhoz, internethez is hozzájuthatnak, szórakoztató, oktató jellegű filmeket nézhetnek.

krízisidő november 1-től március 31-ig

Makó Ibolya a debreceni caritas vezetője elmondta, a jelenlegi gazdasági válság miatt az eddig is perifériákon élő emberek még nehezebb helyzetbe kerültek, szervezetüknél mintegy száznyolcvan főre nőtt a hajléktalanok száma. Az országos szociális háló a lehetőségeikhez képest mindent megtesz, hogy ezeket az embereket visszajuttassa a társadalomba. Ezért azokat az embereknek, akik a kormányprogram által albérlethez jutottak a caritas bútorokkal, élelmiszerrel segíti, valamint az internethasználattal, a munkaügyi központ segítségével lehetőséget biztosít számukra, hogy minél hamarabb munkát találjanak. Az irodában a caritas munkatársai segítséget nyújtanak, hivatali, jogi ügyeik intézésében is. Hamarosan megkezdődik a krízisidő, amely november 1- március 31-ig tart, ez alatt az idő alatt a megszokott 8-tól 16-ig tartó nyitva tartás helyett hosszabbított, igény szerint 8-17-óráig biztosítanak helyet a rászorulóknak. A hajléktalan szállók este 6 órakor nyitnak.

Hetente egy alkalommal lelki feltöltődésre is van lehetőség, valamint pszichiáter szakember is tart tanácsadást.

Orosz Lőrinc plébános a helyiség megáldásakor bátorította a nehéz sorsú embereket, hogy ne keseredjenek el, a melegedőt érezzék átmeneti otthonuknak, ahol segítő kezekre, megértésre találnak, és kérte őket, hogy fogadják el a segítők szándékát, és rajtuk keresztül Isten jóságát, szeretetét.

Kovács Ágnes
sajtóiroda