2009. szeptember 21., hétfő 02:00

Katolikus könyvtár nyílt Fehérgyarmaton

2009. szeptember 20-án ünnepélyes megnyitó keretében került sor a Kulturális Örökség Napok keretében, a római katolikus plébánia udvarán a Kelemen Didák Római Katolikus Könyvtár megnyitására.

A névadó Kelemen Didák ötlete onnan származik, hogy szerettünk volna méltó módon megemlékezni egy olyan emberről, aki a reformáció idején nagyon sokat tett azért, hogy maradtak katolikus vallásúak Szatmárban. A reformáció utáni első fatemplomot ő építette Fehérgyarmaton. Dacolva a kor vallásos szellemével, katolikus gyűlöletével templomokat épített iskolával, nevelőintézettel. Ápolta (ha kellett a pestises) a betegeket (is), koldult a szegényekért, mindent szétosztott a rászorulók között. Már életében „szent emberként" tisztelték.
A 19. században boldoggá akarták avatni, de a század eszmeirányzatai elfojtották. 1939-ben a boldoggá avatási eljárása kapcsán összegyűjtött iratoknak egy német gyűjtőtáborban nyoma veszett. Ennek ellenére boldoggá avatása folyamatban van.
A könyvtár alapításának ötlete a Maholnap Alapítvány Könyvtámasz pályázata alapján indult, amely során 350.000 Ft értékű könyvet nyertünk. Könyvtárunk mobilkönyvtárként is működik, azaz a fehérgyarmati egyházközséghez tartozó települések lakói számára is nyitva áll a könyvkölcsönzési lehetőség. Mivel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szatmári részén (is) nagy a munkanélküliség, úgy gondoltuk, ez egy jó lehetőség, hogy az olvasás szeretetét visszaadjuk az embereknek, hogy tágítsák látókörüket, és hogy az olvasás által ki tudjanak kapcsolódni, egy kis nyugalmat tudjanak találni ebben a zajos, és igen problémás világban.
Könyvtárunk nemcsak katolikusok, de bárki számára nyitva áll vallási kötöttség nélkül. Nemcsak katolikus, de más vallású könyveink is vannak, emellett szép számmal pl. szépirodalmi könyvek is, gyermekeknek mesekönyvek, ifjúságnak pedig nemcsak „kötelező irodalom". Jelenleg állományunk több mint 1.200 könyvet számlál, de folyamatosan kapunk újabb könyvadományokat.
Szívesen fogadunk el könyveket mindenkitől, aki segítene szeretne célunk elérésében. Aki úgy érzi, hogy otthonában vannak felesleges könyvek, folyóiratok, amelyeket nem olvasnak, vagy a gyerekek már „kinőtték", vagy egy dobozban porosodik, kérjük küldje el könyvtárunknak a fehérgyarmati római katolikus plébánia címére.
Kovács Ágnes
sajtóiroda