2009. július 01., szerda 02:00

A debreceni Szent László templom búcsúja 2009. június 27-28.

A debreceni Szent László plébánián a szokásostól eltérő módon rendkívül színes programokkal, az önkormányzattal összefogva tartottuk a búcsúi ünnepet.
Június 27-én az esti szentmisén Major Pius OP. Szent László nagyságát, erényeit állította a hívek elé. A szentmise után ünnepi Szent László-vesperást énekeltünk.

Közben az udvaron már elkészült a babgulyás Jarabin Mártának és Nyilas Lászlónak köszönhetően. Eközben az érdeklődőknek a templomban Raics Péter és Havasné Gyöngyi a templomunk történetéből összeállított képeket vetítettek. Az est remekül sikerült fénypontja a gálahangverseny volt, amikor tizenegy fiatal énekes Mohos Nagy Éva professzor művészeti vezetésével ismert opera és operett dalokat adott elő táncos megjelenítéssel. Néhány számot Pius atya kísért zongorán. Nagyon jó volt látni és hallgatni a lelkes fiatal énekeseket, s még az időjárás is megtisztelt bennünket, a hangverseny kezdetére elszálltak az esőfelhők. Köszönet Mohos Nagy Éva professzor asszonynak az est megrendezéséért, és a Debrecen Város Művelődési Központnak, akik biztosították a kiváló technikai hátteret, s nemcsak a hangversenyhez, hanem mindkét nap rendezvényeihez.

Június 28-án 10-13 óráig nyílt családi nap volt a templomudvaron, melyet Fodor Levente városrészi képviselő nyitott meg. A foglalkozáson lehetett gyöngyöt szőni, ásvány-ékszert készíteni, sokan kértek tetoválást a hűvös árnyékot adó sátraknál.

Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődött, melynek meghívottja volt Barna Máté OP atya, a magyarországi domonkos szerzetesek elöljárója. Homíliájában kiemelte, hogy Szent László tisztelete azért volt olyan jelentős, mert élete azt példázta, hogy nagyon szimpatikus erényeket tudott összeötvözni: emberi, lovagi, vallásos erényeket. Ő az új szent-típus volt. Korábban vagy mártírokat avattak szentté vagy kolostorokban elvonult, a világtól távolélő embereket. Szent László a világban élt, a világ dolgaival foglalkozott, s törekedett jámbor életet élni. A szentmise után szokásos módon megkoszorúztuk a Szent László-szobrot, s litániát imádkoztunk védőszentünkhöz.

12 órától ismét folytatódtak a műsorok az udvaron felállított színpadon. Urbán István és Urbánné Lantos Éva báb-előadását néztük meg a gyermekekkel közösen, majd reneszánsz táncot mutatott be a közösségünkhöz tartozó négy lelkes fiatal: Molnár Anita, Lukács Zsuzsi, Vigi Melinda és Mónika. A táncot betanította Poroszlay Éva táncművész.

Ünnepségünk kedves színfoltja volt gyermekeink hangversenye. Köszönjük az ifjú zenészeknek és szüleiknek, hogy elfogadták meghívásunkat a vakáció idején. Köszönjük Molnár Anitának, hogy vezette a műsort, s szépen megválasztott zsoltárokkal kötötte össze a hangszeres számokat, s lelkesítette a fiatalok karizmatikus énekeit. „Közreműködtek: Szikszay Mária, Szikszay László, Lukács Zsuzsanna, Berecz Andrea, Molnár Anita és Szauka Attila adták elő. A hangszeren játszottak: Szikszay Mária – zongora, Üsth Jutta és Ella – fuvola, Üsth Lilla – furulya, Marusák Anna – hegedű, Bécsi Ágota – furulya és Bécsi Ádám – hegedű, Foltin Vilmos – gitár, Gordon Márk – zongora.

A Szent László búcsú a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának mint főtámogatónak, Fodor Leventének, a városrész önkormányzati képviselőjének, a rendezvény védnökének, a Debreceni Művelődési Központnak is köszönhető, aki védnöke volt a rendezvénynek.

Havas Lászlóné